bunga bakawali

Have you guys heard of Bunga Bakawali? I thought it is just myth because it is rarely seen by some people and for me..i haven't seen it at all !! Maybe if we ask our granny or mum (for those who lived in kampung)..they should know it. Tapi macamana aku nak tanya nenek aku..kenelah aku cari nama bunga ni dalam bahasa Malayalam..kalau cakap Melayu ngan Acama aku ni..jenuh pulak dia nak mikir.
However, it is called Epiphyllum Oxypetalum in Scientific terms.

For those yang blum pernah jumpa jumpa bunga bakawali..i'll take this opportunity to show it to u guyss. Bunga bakawali ni cantik sebenarnya. It's believe that this flower will only bloom once a year at sharp 12.00 a.m & cuma bertahan selama 3 jam je..that means by 3:00 a.m dia dah kuncup balik (eh betul ke ayat kuncup??) Rasanya maybe most of you guys pernah jumpa bunga ni, tp mesti tiap kali jumpa bunga ni layu..abih tu dah dia kembang waktu malam..batman jelah yg dapat tengok bunga ni kembang..Yg gamba no. 5 tu bentuk bunga bakawali ni masa layu..


No comments: