The Story of Sheila..(Part 1)

I was born on Friday at 1.15 pm 27 years ago and it was 31 August (Mama dapat hamper masa kat hospital). The second out of 4 siblings and i'm the only one who have full mould of Mama. From top to toe..we are same except for the color i'm carrying..it's more to Aca.

Mama told me that she faced difficulties delivering me out of her womb. She struggled from midnight up to noon. Pity her right? And sharp 1.15 on Friday afternoon when Azan Zohor was called here come a little girl with her hand holding her ears (konon macam nak azanlah tu..) and thats gave mama about 3-4 stitches. Sorry Ma!! and again I'm the only one that causes mama to be STITCHED. Mama told me that I'm not big when I was born..just around 2.5kg and...and I look like ALIEN..with my BIG HEAD (hahahha..mama kata sampai umo aku 6 bulan aku xleh nak angkat kepala lagi..punyalah besar kepala aku..nasib baik besar berisi..kalau besar kosong..jenuh gak). Mama kata masa aku lahir tu Arwah Wak (abg sulung mama) ada ckp yang aku ni jenis yang degil..dia suruh mama jaga aku elok2 sbb kata dia aku ni kalau x berlaki sorang..7 laki aku nanti..(takutnye dengar tp so far baru sorang je laki..cuma boyfriend je yg mmg dah tujuh..nasib baik laki aku yg ke 8..heheh)

Nama Sharmila ni Acama yang bagi..at first Mama wanted to name me with NUR MARDIANA..just imagine if i got this name..what will you guys call me? NUR? DIANA? MAR? hahaha tp sebab malas nak bising2 ngan mak mentua..mama pun agree namakan aku ngan Sharmila (aku x suka nama ni sebenarnya..nama ni buat org pandang aku 2-3 kali..pastu mesti ada yg tanya..india ke melayu? huh!). Masa kekecik dulu, mama kata aku ni ratu nangis..I can cry from dawn till midnight without stop and due to that one of my auntie start calling me Sheila. That time around 79-80's there was a black singer...named Sheila Black..and Maksu kata..nama tu padan je ngan aku yg kuat melalak ni..tu yg mulut pun beso cam nigers tu..melalak tak ghenti2..hahaha.

Pastu bile umo aku 2 tahun lebih..aku ni suke gigit org. Dah dapat gigi camtulah jadinya and abg sedara aku until now still ungkit lagi yg aku ni penah gigit dia. Hahah sapa suruh kacau. Lain kali jangan diangkat budak cengeng tu!

At the age of 4 aku dah sibuk nak gi skolah. Hari2 dok kat pagar dapur tengok budak2 gi skolah. Alih2 masa umo aku 5 tahun Aca register aku masuk TABIKA PERPADUAN KG. ABUK dekat je ngan rumah. Happy gile masa tu..pastu kat skolah buat perangai lagi..asal cikgu marah je aku gigit..asal budak tak kasi aku naik gelongsor je aku gigit..pendek kata..sume orglah kene gigit. Penah skali tu cikgu anta aku balik sbb aku gadoh ngan budak lelaki kat skolah..ada lagi skali tu cikgu anta aku balik sbb aku terberak dalam kelas..berak cair pulak tuuu..pastu buat muka stubborn xnak bangun dr atas kosi..maka duduklah aku dengan berak itu selama lebih kurang 15 minit..hehehe...Masa umo aku 6 tahun sepatutnya aku kene gi tadika lagi skali..tp aku masuk sana 2-3 bulan je kot.. aku dah bosan sbb cikgu ajar ABC balik. Makanya duduklah aku dirumah blajar sendiri ngan Along.

Masa kat skolah rendah aku ni aktif bersukan. Sume acara aku masuk kecuali NETBALL..aku pun x tau napa aku x minat main NETBALL. Start dari darjah 2 aku dah boleh beli buku sendiri kat koperasi skolah..Mama tulis list buku yang nak dibeli..aku gi situ tunjukkan list tu kat Cikgu Mohamad (cikgu yg jaga Ko-op tu) pastu dah dapat buku..xyah nak ngengada suruh mak bli. Kat skolah rendah ni aku tak pernah rasa masuk kelas lain selain kelas KENARI..(pandai ke aku ni?? KENARI ni kelas yg 1st..saje je nak kasi tau hahah). Darjah 1-5 aku tak pernah dapat nombor lebih dari 10..tapi ntah camne bile masuk darjah 6 aku dapat no. 28...takutnye nak tunjuk report card kat Aca & Mama..(dan aku sign sendiri repot kad tu..nakalkan aku ni)..bile mama tanya napa xde report card..aku kata Cikgu tak bagi pun (dah pandai tipu dah time tu) tapi sebenarnya no 28 yang aku dapat tu bukanlah teruk sangat pun..kalau nak ikutkan mungkin aku dapat dalam no. 7-8 lah..tp sebab no. 1 ada 3-4 org dapat..so teruslah lompat gi no. 5..xde no 2 or 3..tu yg nombor aku jadi besar gile tu.

Masa nak tukar skolah masa masuk Form 1 tu aku handle sendiri. Masa tu Aca keje outstation kat mana tak ingat. Mama pulak keje payah nak cuti..nak suruh Along yang pegi nanti sapa pulak nak jaga adik angkat aku tu..so aku gi ngan jiran aku..RANI namanya..aku gi kat skolah yg sepatutnya aku masuk Form 1 nanti, aku hantar surat kata nak tukar skolah. Pastu aku gi skolah yang aku nak tukar tu..bagi surat kata nak masuk situ..and at last permohonan diluluskan..bile fikir balik..TABAHnya hati org bernama Sheila ni...

Masuk Form 1 tahun 1992. Masa tu Along Form 5 and we are in the same school but she's in morning session. Aku dapat masuk kelas 1A..(kelas 1st lagi..berlagaklah pulak) sbb result UPSR aku boleh tahanlah..kat situlah aku kenal Ina (Julianawati Johar Ariffin)..tp masa tu aku blum close ngan dia lagi..aku berkepit ngan Rani je..yelah dia kawan aku dari zaman kanak2..pastu bile Mid Semester Rani pindah skolah Senawang..aku jadi mcm lost jugaklah..yelah aku ni x ramai kawan..pastu aku kawan ngan Yap & Ariyamalar..droang ni lah kawan aku yang close. Bile naik Form 3 baru aku close sikit ngan Ina sbb masa tu cuma kitorang berdua je budak pompuan Melayu dalam Kelas 3A..and since then we are close..sampai sekarang ni..(dia keje satu ofis ngan aku). Masa Form 4 aku br kenal erti CINTA..(cewah)...memula tu ber'puppy love' ngan Epie..pastu bile bercinta bile putus pun aku x tau..pastu aku bercinta pulak ngan Sahak..(mcm lagu S.M. Salim kan)..kejap tu putus pastu aku cintelah pulookkk ngan Charlie..kejap je sampai Form 5 pastu aku sambung balik ngan Sahak sampai lah aku masuk ITM. Cinta2 gak..tp blajar aku tetap maintain..aku ngan Ina mmg macam main keta lumba lah..kejap markah dia tinggi kejap markah aku tinggi..tapi tu persaingan sihat..

Bile dapat keputusan SPM..aku tak excited sgt nak gi amik masa hari diumumkan tu..aku pegi the 2nd day and Alhamdullillah..i got 1st Grade with 16 Agg..tapi yang tak puas hati tu..ada gak 1 subjek yang x dapat kepujian..PERDAGANGAN..spoil betul. Ni sume gara-gara derhaka kat cikgu..cikgu tu pulak ada ke patut..time mengajar tetiba suruh org gi tgk keta dia kat luarlah..masuk kelas suruh org lap kosi ngan meja dia dulu..pastu xleh padam papan itam depan dia..hampeh tullah cikgu tu..pastu part yang paling best skali...dia ckp..sapa x mau blajar pergi tido..(berebut org tido kat dalam kelas dia..hahaha)

May 97 aku dapat masuk ITM..memula tu aku xnak gi sbb aku x minat course ni..aku rasa aku x apply pun course ni..ada 3 pilihan aku pilih Business, Graphic Designing & Interior Decoration....macam mana boleh dapat SS14 pun aku x tau..mula tu mcm berat sgt hati nak gi tp Aca paksa..and kat sini I met with my Group P buddies. Korang mmg bestlah. Memula masa Pre-dip tu aku clsoe ngan A-A..pastu tiap kali buat assignment je mesti buat ngan Ina Solehah sbb dia dok satu block ngan aku kat Seroja 3 tu. Bile masuk Part 1 aku stat close ngan Cipan & Noli. Kebetulan dorang ni satu block gak ngan aku..duduk kat hostel mmg best..and itu first time aku rasa dok sendiri..asal balik je kelas mesti aku tido..pastu kalau boleh time makan pun nak tido gak..hehehe..ratu tido aku ni..sampai adalah gamba aku tgh tido kakak senior tu snap.


(gamba ni cilok dr blog sham)
Naik Part 4 kitorang (Me, Sham, Bojoe, Noli & Intan) kene kuar hostel..point activity tak banyak..gitulah jadinye..duduklah kitorang kat Seksyen 7 skali ngan Mekna & Kak Su..dorang ni mmg best..oghe kelate yg pada aku pembersihlah..Pastu masa Part 5 tu ada praktical training ... aku keje skali ngan A-A kat s'ban..kat situlah aku bercinta ngan Sam..sampai lah aku kerja kat ofis ni..

April 2001 aku stat keje kat ofis ni..sampailah skrg ni..pastu around May aku konvo..masa time convo tu..sedang aku beratur nak ke Dewan Sri Budiman tetiba org ITM kata Scroll aku kene gantung b'coz i didn't return borrowed books..YA ALLAH..bile pulak masa aku gi minjam buku kat library?? boleh kire ngan jari brapa je kali aku menempekkan diri kat library tu..aku ni mmg bukan kaki library..pastu buku tu pulak..HOW TO PLAY GAMES?? what game?? FOOTBALL...my goodness what the F**K is that and guess when did i borrow the book..it was the time i'm having my practical training..takkanlah just b'coz of borrowing that stupid GAME book aku naik dari Seremban ke Shah Alam?? Aku tension ngan org ITM sampai gamba konvo pun aku x amik (bodoh sombong..mama aku kata)..pastu after 3 months aku gi fight ngan Ketua Pengarah Library..apa namanya ntah..muka ala chinese look sikit....aku argue ngan dia..and at last i got my scroll without me have to pay any fine imposed on me..it was about RM200 something..sapa nak bayar?? Masa tu Kay yang bawak..time tu blum bercinta lagi..br ayat2 je..hehehe

dah lah sampai sini je..lain kali sambung lagi..mulut aku dah cramp dah ni..asyik sengih je teringat memori lama..

No comments: