Aku kene operate

I actually went for check up at Dr. Hamid Arshat's clinic on 18 Jan 2008 to get consultation. I'm married for nearly 4 years and after my 2nd miscarriage there's no sign of me getting pregnant. He did some kind of Q&A session and most of my answer shows that i'm having a problem with my uterus. He did ultrasound on me and it came out like what he mentioned earlier. Endometriosis and a reverted uterus.

I had a severe pain everytime during my menses due to the blood spill out from the right channel. And one thing really shocked me is that i have this reverted uterus which causes my 2 miscarriages earlier. I was told by the doctor who treat me during my 2nd miscarriage that I'm having a revert uterus but when she refer me to HUKM the doctor in O&G department deny the statement. Masa tu aku ingat doctor private tu saje je nak takutkan aku..so aku pun relaxlah..but after 2 years aku x conceive tu yg buat aku gi jumpa pakar tu. He says the same..nampak sangat doctor kat HUKM tu pemalas. Kalau ye pun aku ada masalah tu kene operate bukan ko buat free2 je..aku bayar!!!.

So, on 20th February 2008, I decided to perform the surgery. He did both at same time. Night before tu..takleh tido aku takut wei nak operate ni. Pagi tu sampai kat clinic tu i'm the first to arrive. Tarik nafas hembus nafas tup tup aku dah lelap..sedar2 dah kul 1 tgh. Aku pegang perut aku..wo besar gile plaster dia. Tapi kejap tu aku macam tertido balik je maybe bcoz of drug yg still ada in my body. Around 4 something aku terjaga..dah terasa sakit pulak kat perut tu..cepat2 aku panggil Sister yang In-Charge. Dia masukkan ubat tahan sakit kat montot aku..hahahah rasa mcm baby pulak. Masa operate tu doctor kata dia jumpa cyst kat celah2 endometriosis tu. Mmg taktau pun mende alah tu ada kat dlm perut aku. So dia buanglah skali.

Petang tu soon after Sayang sampai..he went to buy some magazines, bread..(tp aku xleh makanlah..tekak aku mcm ada api je). Kejap tu Umi & Mai, Adik & family datang. Hilang kejap sakit aku ni. Lepas je dorang balik..aku ter'vomit'. Dah dua kali dah aku kene camni..kuar je dari OT vomit. Sister tu kata kalau org ada gastrik mmg camtu..so cecepat dia kasi aku ubat angin. Dia preparekan milo & roti bakar..(walaupun lapar tapi aku xleh nak makan or minum..tekak aku luka sbb dorang masukkan wire ms aku unconcious tu).

Malam around 9..Sister tu kasi ubat tido..kejap je aku dah layan mata aku..sampai pukul 6 pagi baru sedar..and surprise there's no change in my sleeping position. Bangun pagi Sister paksa pegi toilet. That's the procedure even for those yg buat C-Section..sbb my operation ni lebih kurang mcm C-Sec je..cume baby je x kuar hahaha.

Lepas lap2 badan tu, my breakfast is ready. Lepas sarapan aku baca2 apa yg ada, tgk TV, pastu tido balik. Bangun je my lunch is ready.

ni lunch aku..tapi aku takleh telan (sian aku)

Cyst yg ada kat dlm perut. Size macam kismis je. Kakak yg operate kat sebelah katil aku tu lagi besar. Dah 5cm dah.

Discharge from ward, aku straight away balik Seremban. Dok KL sapa nak jaga. Dekat seminggu jugak aku makan ikan haruan. Sampai muak aku. Dahlah tekak sakit, takleh nak bersin, takleh batuk, takleh macam2..adohhhh.

4th March 2008 went for check up. Luka sume dah ok and infact aku dah boleh jalan dengan lajunye. Cuma ada ngilu sikit sana sini. Tapi ntah macammana on 10th March tempat jahitan tu boleh bernanah & berdarah. Aku apalagi nangislah..nak ckp ngan Mama sure dia pun nangis skali...tp aku ckplah jugak. So, aku terus call Sayang and not even an hour dia sampai dari KL..sian gak kat dia. Dia kata ada mcm bocor sikit kat bawah jahitan tu..adoiiiii. Aku dah tak boleh tido dah malam tu. After dia cuci luka tu aku pun makan ubat tido. Next morning aku naik KL gi balik kat clinic Dr Hamid and he said that aku sebenarnye alergic ngan benang and he re-stitched using nylon type of thread. Benang ni kasar mcm penyapu jamban pun ada. Lepas abis je bius Ya Allah...ngilunye jangan ckp. Mungkin sebab ketebalan benang tu kot.

Yang kat belah kanan tu is the re-stitched part. Masa memula aku bukak plaster tu..aku pitam sey sbb tgk benang tu kale blue black..


After 2 weeks aku gi jumpa doctor tu balik and dia bukak benang ni. This type of benang mmg kene dibukak. Bukan mcm benang yg digunakan first time tu. This time doctor tambah lagi MC aku for another 2 weeks so altogether i'm MC for 1 1/2 bulan. Lama tu.

Thanks Sayang..you help me a lot..no words can express how I feel

Mama..thank you so much..without you what will happen to me??

2 comments:

KasiH said...

Hi...Im silent reader your blog...Hope everythg went well...

Ninie said...

hi..i pun sama mcm u..dah 5 years kawin n 3 times miscarriage.
1. 1st doc kat Damai Specialist kata i ada kandungan luar rahim & t'paksa buat Endometriosis masukkan camera..mcm u buat tu..tapi bila dah buat bukannya kandungan luar rahim..
2. 2nd time ni miscarriage jgak..masa ni i kat kuching.
3. 3rd time doc kat Pusrawi kata i ada cyst lebih kurang 3cm..tapi yg pelik nya after 2nd week cyst tu dah mengecut.tapi miscarriage gak..coz masa tu doc dah kata tak leh gerak byk..kena dok umah jer..

so sampai skrg cuba lg,n dah try gak Dr Hamid Arshad & Dr Idris..hopefully lepas ni akan dikurniakan baby hopefully...