Camne Nak Tukar Skin??

Ni untuk Aen, Kak Mas, Kak Mezah and sesapa lagilah ...

Korang tanyakan camne nak tukar blog skin tu..meh sini aku ajar..(mcmlah takde tempat lain nak ajar..)

Tapi bila tukau skin ni nanti mende2 yg kat sidebar tu..(yang kotak kecik sebelah kiri or kanan) akan hilang..so pandai2lah save sendiri..ye puan-puan..

1) Mula2 save dulu template sedia ada. Camne nak save? Pegi kat Layout, pastu tab ke 3 ada tulis Edit HTML..gi situ..select all, copy & pastelah kat memana..(ni utk security je..kot2lah ada masalah nanti)

2) Search for free template. Yang aku tengah pakai ni dari http://www.suckmylolly.com
Aku suke design dia sbb simple2 blaka.

3) Bila dah dapat skin yang agak2 berkenan dihati tu..download templatenya..biasanya dalam bentuk zipfile. Extract file tu. Nanti korang nampak satu file dalam format XML..yg itulah templatenya.

4) Lepas tu..gi semula kat tab Edit HTML tadi..delete code2 yg korang dah save tadi tu.

5) Kat belah atas sikit, nampak satu box suruh upload template..tekan kotak browse tu..korang gi cari balik template yg korang br save tadi..yang dlm bentuk XML tu..

6) Lepas dah upload tu tekan CONFIRM & SAVE..

7) tadaaaaaaa..dah ada skin baru kat blog korang..boleh preview kalau tak caya

1 comment:

manisz said...

thank you shila @ Mila (mcm teringat budak af5 tu jer).. mmg aku dah lama nk tnya ko sal tukar skin nie.. hehehehe.. muahssss..