Ikan Bakar

Last week masa Abah ada dekat rumah hubby bought ikan cencaru. Abah nak sgt makan ikan bakar. Tapi bila Kak Chik masak punyalah banyak lauk..terbengkalai projek ikan bakar Abah.

Balik keje petang tadi punyalah pikir malam ni nak makan apa. Sampai kat area rumah tu diaaa..hujan sikit punya lebat. Nasib baik teringat kat freezer ada 3 ekor ikan. Ckp ngan hubby kite mkn ikan bakar jelah malam tu.

Mula-mula aku bakar satu je ikan..sebab hubby dah masakkan maggi sup sebelum tu. Lagipun ikan tu quite big. Skali hubby kata "masaklah sume skali..bila lagi nak makan..sedap pulak rasa ikan awak ni..". Fuh..bangganya aku sebagai isteri..tapi kontrol je tahap kekembangan hidung aku yg mmg dah kembang ni.

So, demi memperkenankan hajat dan harapan suami tercinta aku pun kembalilah ke dapur sambil hubby pergi mengadap laptopnya utk pecahkan record "Spider Solitaire" dia..huhu.

Konolah den tumbuk balik skali perencah2 ikan den tu..
Onion, garlic, ginger, belacan..tumbuk sampai hancur.

Ni ikan yang dah dilumur dengan ingredient yang den dah tumbuk before being placed in oven

Ikan yang dah siap dibakar..yummy

Resepinya:

1) Onion, Garlic, Ginger, Belacan ditumbuk.
2) Add blended chilli & salt.
3) Pour oil or butter atas dulang pembakar so that it won't stick.
4) Letak ikan & lumurlah dengan ingredient tadi..
5) Place it in oven with temperature of 180C (20 min)..10 min each side.
6) Ready to be served..makan cicah ngan cili padi & kicap je..

No comments: