Moyang & Cicit

Acama ada kat rumah mama masa aku balik. I haven't seen her for almost 2 months. She's getting thinner & thinner from day to day. Yelah she's now 80++ (plus tu brapa aku xtau bcoz there's no proper documentation). Acama asyik sakit je skrg ni..and bila kat rumah Amayee (my aunt...Aca's sister) dorang asyik bertekak je. Acama ni mmg suka membebel dari aku kecik2 lagi. Pulak tu pagi2 pukul 6 dia dah sibuk basuh pinggan mangkuk, gosok periuk...kalau masuk toilet janganlah tanya brapa minit...main jam wo..ntah apa yg digosoknya aku pun tak tau. Berus gigi je ada 2..satu utk gosok gigi..satu utk gosok gusi...boleh??? Itulah nenek aku, pembersih gila orgnya.

Anak2 buah aku panggil Acama, Mutima (maksudnya moyanglah). Si Daniel dulu penah tanya kat Mama dia..kenapa Mutima slalu ckp India? Kite ni org India ke?? hahahah..

Sambil aku tengok tv tadi..aku perasan cicit ngan moyang ni tengah duduk kat hall sambil lunjur kaki..rupa2nya dorang tengah bersenam..wawawaa..aku yg masih kental ni pun x bersenam ko..

Acama ajar Daniel cara nak betulkan pinggang. Tangan Acama still boleh touch jari kaki tau. Don't play play..

Ni pulak Acama suruh tarik nafas dalam2..tarikk...hembuss..

Pastu dia beralih ke cicit dia yg tenit ni pulak..aktivitinya "MARI MEMBACA BERSAMA MUTIMA"..

Tekun juga cicitnya dengar Mutima baca ABC...

According to Amayee dia lebih suka duduk kat rumah menantu dia ni..(mama akulah..)sebab dia ada kawan2 nak bermain. Kat rumah Amayee dia cuma tengok dinding ngan tv je dari pagi sampai malam..mestilah bosankan.

No comments: