~ Selection of Name ~

Ammi is the one who did research on name and meaning. Ammi do a lot of net surfing and manage to get about 20 names that starts from letter K & S. There's actually hundred of names which start from these 2 letters...tapi yang lain2 tu mcm x best je.

Why K & S?
Because...Abah's name start with K and Ammi's name start with S...fair enuff is it?

For K
Khadraa' ==> green (ammi loves this name..but abah didn't prefer it)
Khadeeja ==> Rasulullah's wife name
Kaira ==> kebaikan
Khalida ==> Yang kekal abadi
Khalisa ==> yang jujur
Khalishah ==> murni
Kafiah ==> yang mencukupi sehingga tidak perlu yang lain
Kaisara ==> Queen
Khairina ==> kebaikan
Khayla ==> cantik

For S
Syifa' ==> penawar
Saffiya => sahabat yang ikhlas, yang ikhlas, yang bersih, murni
Sabreen ==> kesabaran, sabar
Syaza ==> keharuman / wangi
Syamimi ==> keharumanku
Syarah ==> keindahan / kecantikkan
Syafa' ==> kejernihan

Ammi's part is to find the name and Abah's part is to combine the names. In less than 30 minutes abah manage to combine the name and yes...it's a good combination. Ammi rasa nama yang Abah pilih macam cute je. Kaira Saffiya..but Ammi change the spelling of Kaira to Kyra.

So, maksud nama Kyra Saffiya is kebaikan yang ikhlas, murni. Ammi harap Kyra dapat buat kebaikan dengan ikhlas bila besar nanti. Semua yang kite buat kene ikhlas dari hati..itu yang penting.

5 comments:

eya said...

nm kalo ade makne yg baik,harus ko penggil dia nm penuh nnt. jgn panggil nm smran je.

nak ade name aku jugak tak kira, tak dpn bakang hehehe said...

sy ske name khadeeja itu !

leh la kongsi2 ngan ko. memandangkan ko pon dah wat research duluks.

sheila said...

eya,
mmg panggil dia nama betul pun...
x ghetilah nak panggil nama2 samaran ni..

choo,
silalah pilih nama2 yg ko berkenan..

manisz said...

la, berabad tunggu ko hupdate tau!!

ko nyer mood tuk "berblog" dah mari ker??

btw, me walopun jauhhhhhhh lagik2 bab2 anak nie tetapppp dah ada pilihan nama.. *shame*

sheila said...

sham
angan2 tu kene ada..

mood aku lom 'on track' sangat..lalu sipi2 je kat tepi track..hehehhe..