Ketam

Choo entry ni utk ko..

Mak prasan chef propesional je masa buat entry ni tau...hahahha..


Ini adalah ketam bunga (mak konfom ko slalu makan ketam ni)


Ni pulak ketam nipah faveret mak. Mak prefer ketam ni sebab isi dia lagi solid molid compared to ketam bunga. Ketam bunga tu tengok time jugak ber"isi"nya...aku lupalah time bulan ngambang ke..bulan nguncup yg kata time ketam "mengawan"...so isinya akan kurang or lebih..serius aku lupa. Cuba ko tanya Uncle Shadan or Aunty Rachah..mesti dorang tau.



Yang belah kiri tu ketam bunga jantan..yg kanan tu betina. Pls identify the differences..hehehe..

(Pics credit to Penang Traveltips.com)


Yang ni pulak hasil yg penah mak sediakan dan telah makan secara rakusnya. Gamba adalah tidak menarik langsung..

Resepi Ketam Black Pepper

Bahan-bahan
  • Ketam (dibelah dua)
  • Lada Hitam (ditumbuk halus)
  • Garlic (dice halus)
  • Onion (dice halus gak)..aku blasah je letak
  • Ginger (slice or dice) sikit jek
  • Sos Tiram
  • Sos Cili & Tomato
  • Minyak Masak Kurang Kolestrol..hoho
  • Air sikit
  • Daun sup & bawang (kalo nak)

Cara-cara

  • Panaskan minyak pastu tumis garlic, onion, ginger
  • Pastu masukkan 3 jenis sos tu. Kaco
  • Masukkan ketam and black pepper. Kaco and tutup jap
  • Kalo nak ada gravy lebih sikit..tambahlah air and rasalah garam sume..
  • Pastu sila tutup api dan makan

Nota Betis

Kalo ko pakai ketam nipah..make sure ko ketuk sikit kulit dia sebelum masak sebab kulit dia keras nak mampus. Tak termampu gigi aku nak gigit kulit dia. Kalo ko ada jaw yg kuat lagi bertenaga bulehlah give a try. Hohohoo

Kalo ko makan ketam nipah ni kat kedai biasanya dorang kasi hammer kecik or penyepit besi tu..cam playar...

Harap maklum ni resepi org yg tak pandai masak. So bahan-bahannya adalah sangat simple dan memudahkan. hehhehe

7 comments:

Aida Alias said...

akak tak bape sabar makan ketam.. hehe.. jarang sgt memebelinya.

eya said...

aku la x sepenah beli ketam..sbbnye..aku x pandai nk siang dia..

Miss Moon said...

series aii terliur giler tgk masakan u nih sangat menyelerakannnnnnnnnnnnnnn

sheila said...

kak aida,
makan ketam kene sabar..
kite kalo makan mesti jadi tong sampah sang suami..dia makan gitu2 je..bukan reti nak korek2 isi dia..

eya,
siang dia senang jelah..kalo ko xtau siang ko suruh jelah org yg jual tu siangkan..mcm ko bli ikan kat pasar..

moon,
ala..nampak je menyelerakan..rasa belum tentu lagi hehhe

choochet said...

cane leh jadi kunen tuh sheila? kunyit tade pong dlm resipi? ke mate aku dah kero ni?

tere nye, upe tu cm sodap je mak tengok.

sheila said...

x kunenlah..cam ceklat2 sikit je. sbb ada sos tiram & black pepper. tp kan choo kalo pakai ori black pepper tu pedas..kalo xnak pedas sgt ko pakai je sos black pepper hehhehe..

pencahaaya kamera tipon aku dah mengong .. tu yg kunen je tu

choochet said...

hehehe...tq! bile la nak pi belajo beli ketam ni?

nak masak sipot sedot, tgk kat pasar, dok glitat lagi...grr cane nih??

weh mane resipi sambal gesek tuh :)). leh la soh dak cit try