Resepi Ayam Stim Halia

Kat cbox aku, Wanani ada tanya resepi Ayam Stim Halia. So, utk tidak mengeciwakan ibu mengandung yg hampir nak kebaboom ni..aku kasilah resepinya.

Bahan-bahan
  • Ayam (ikut sukalah nak belah besa mana)
  • Halia (of coz byk)
  • Garlic
  • Serai (kalo nak halia semata pun ok)
  • Onion (taknak pun xpe)
  • Sos Tiram
  • Honey (kalo xnak pun xpe)
  • Garam
  • Minyak Bijan (kalo ada)

Cara-caranya

  • Basuh ayam bersih2 pastu kelar2 sikit
  • Masukkan ayam dalam tempat nak distim (aku guna dulang je)
  • Taburkan halia yg dah dipotong ikut suka tu (nak nipis besar2 ke, nak halus2 memanjang ke
  • Tabur jugak garlic, onion and serai yg dah dihiris tu
  • Pastu dalam bekas lain masukkan sos tiram, honey, garam, minyak bijan or apa2 lagi perasa yg korang nak letak and kacau kasi sebati
  • Pastu tuangkan je kat atas ayam tadi
  • Masukkan dulang tadi dalam tempat korang nak stim tu..and tunggulah hingga masak (eh janganlah tunggu kat tepi dapo tu..buatlah keje lain hehehhe)
  • Cara nak tau ayam tu dah masak ke blom..ambik fork and try cucuk kat ayam tu..kalo smooth je masuknya..dah masak le tu

Nota Betis:
Kalo nak makan ni utk time pantang boleh sebab ada halia, madu sumekan..tapi xyah letak sos tiram..kang gatal mak tak jamin ye

Ini adalah gambar lama sekadar untuk hiasan hehhe..

No comments: