Resipi Sotong Cili Padi

Resepi yang ni pulak haritu masa aku publish..Choo Hani mintak. Ni pun sorang lagi makyong..tapi lambat lagi nak kebaboommmnya. Napa asyik makyong2 je mintak resepi ni?

Bahan-bahan

  • Sotong
  • Halia (*)
  • Serai (*)
  • Cili Padi / Cili Merah (*)
  • Garlic & Onion (*)
  • Daun Kari (kalo ada) (*)
  • Daun Sup & Daun Bawang (kalo ada jugak)
  • Sos Tiram and Stok

(slice all the above as you wish..nak panjang pendeknya)

Cara-caranya:

  • Panaskan minyak and tumis sume yg bertanda (*)
  • Masukkan sotong, sos tiram & stok (aku guna stok maggi concentrated yg dlm botol tu)
  • Pastu kalo nak basah2 masukkan air
  • Then sila rasa garam ye, masukkan daun sup & bwg
  • And tutup itu api.

Nota Betis:

Sotong xyah masak lama2 atas dapo mama aku kata..nanti lembik. Aku cakap ni sebab aku slalu fail bab2 kekenyalan sotong ni. Mesti overcooked jadinya

Dipersembahkan jugaklah utk ko gamba lama sebagai hiasan entry aku heheh





SELAMAT MENCUBA RESEPI AKU YG GILE SENANG NI

This is an auto publish entry. I'm now in Seremban..maybe tengah dekat clinic waiting for Kyra's turn utk dicucuk or disunatkan.

6 comments:

choo chets blom jd mak gik said...

eee sampe ati panggil aku makyong eh ko :P

thanks kasi aku resipi nihh bukan pe laki aku skee mkn sotong. bgs gak ptg gitu ni sek potong cincin jer.

itu pon request mintak cincin tau hehehe

thanks!

Tijah said...

nok, sotong kok lamo2 bukan makin lombik nok...makin jongkeh kogheh ado la. hikhi. masak eh 2-3 seken yo...

manisz said...

hahahahaha.. ada ke lembik, koraslah lau lelama.. jadik kejung!

alamak, sian kyra kene sunat *tk sanggup tgk lau aku lah yg kene bwk dia g sunat*

Miss Moon said...

wah dap dap nyer ...nko saja je kan nak kasi aiii lapar kembali .....wah kalau dapat makan ngan nasik panas panas nih alangkah best nya ( tambah plak la nih tgh hujan lebats)

sheila said...

choo,
dak cit sme ngan aku..ske sotong..
kalo sotong tu sedap makan mentah pun aku telan hehhehe..
tp sotong putih je aku makan..sotong kering yg buat sambal nasi lemak aku x mkn..

kak jah,
serius weh..cuba letak air kat sotong tu pastu kasi duduk lelama atas api..gerenti lembik

sham,
alah..aku tgk..rileks je...memula cam takut..tapi kene kasi kuatlah..

moon,
hahaha..taknak napsu memuncak..lenkali baca je jgn tgk gamba heheh

eya said...

wah,udh tukau cat umah yo..

nmpk setap le sutun tu sheila.