2nd Check Up

Last Friday, aku gi buat 2nd Check Up kat klinik Gynae aku yg biasa tu.

Berat aku adalah menurut secara banyaknya. Last month 59.9kg...this time cuma 56.5kg je. Seriau gak aku tgk scale tu..tp nurse tu kata xpe..as long as aku still makan, makan vitamin sume.. insyaallah. Dan berat aku tu xdelah gila sampai anak x cukup vitamin.

Berat badan aku turun sebab aku jadi xde selera nak makan. Kengkadang aku tgk org preggy ni mcm2 nak makan. Tapi aku? Gila lama pikir nak makan apa. Pastu balik2 tomyam, asam pedas, tomyam, asam pedas. Masa memula preggy dulu aku x lalu makan makanan camni..tp skrg ni jelah yg aku lalu nak telan.

Baby adalah ok. Just nice doctor kata. Dah nampak dia gerak2. Lain macam je prasaan aku time ni..sebab yg dulu2 tu bila scan cam nampak itam je. Yelah time tu bukan rezeki aku. Baby aku baru 2.43cm..gila kecik. Doctor kata..walaupun aku muntah..tapi makanan yg aku dah penah makan tu cukup utk stok baby selama 3 bulan.

Nilah ubat2 yg aku dapat aritu. Aku request ubat tahan muntah sebab rasa cam x larat je.. bila makan loya, makan loya..sampai nak makan kat luar pun aku takut. Doctor still provide aku ngan ubat tahan rahim..duphaston. Sebab "sejarah" mengatakan rahim aku x kuat. Kalsium & Obimin.

So, silalah makan ubat tu ye Pn. Sharmila. Ni sehari makan..2 hari lupa. Apa kes??

11 comments:

Aida Alias said...

yg penting ada makan.. sikit2 pn takpe.. akak kalo peknen, dlm 4 bln cuma boleh mkn roti je.. lepas 4 bln tu.. boleh mknn yg sama setiap hr.. 7bln peknen dh normal balik

babyluv_ayang said...

dek, berat k.fara pun turun gak time pregnant ni...tapi kata gynae k.fara its normal...skrg ni nasi pun tak amik sgt...dalam seminggu sekali ajerk...but harap2 ler tak berpanjangan....

eya said...

aku pon dpt ubt cm ko ni sheila..duphaston. kene mkn 1 bj 2 x sari kan..hehe

iNa said...

Sis..
still ms ke?
sabar ye...demi anak kan...

tp..best kan preggy..
uwaaa...x sabar nk preggy lg...sob..sob.. :(

jaga diri bebaik ye sis..

e_ja said...

jaga bek2 yer sheila..jgn mkn pedas2 sgt lah..klau ikut org tua2..awal peknen ni pedas2 pun dia x kasi mkn..

ermm nama sbnr sharmila yer??..tetiba tringat kat sorang member akak masa keje maybank sbg airport dulu..sharmila jgk..rindu sama dia..huhu..

mummy_ayu said...

sham...congrats! baru terbaca....tahniah & take care! wah, kyra nak jadi kak long!

sheila said...

kak aida,
makan tu mmg makan..sbb lapar hehhe

kak fara,
tulah berat yg still under controllah kiranya..xdelah sampai x cukup darah ke bagai

ina,
ni bukan kes moning siknes..tp everytime sikness..sesuka hati je bila nak pening, bila nak weng..

kak eja,
x pedas x lalu lah kak

ayu,
tenkiu

eya,
betullah..tulah deh ubat tu

eynda said...

Berat turun janji baby & kita sihat takpe..take care...

pHat sUe said...

beb, bahan tenusu cam yogurt ker juice ker susu ker cheese ker ko takleh telan gak eh?

ps: don't miss your ubat kay.

take care mommy kyra!

delyla said...

duphaston... ubat tuk pe sheila?
pe maksud ko pengalaman dlu tgk scan suma itam aje? time tuh bpe minggu? pe kes?

sheila said...

delyla ni aju ke??

duphaston ni tuk tahan janin tu dari gugur..rahim aku jenis x kuat..so ubat ni cam bagi sokonganlah..

yg bab itam bila scan tu..tiap kali kite peknenkan akan ada kantung baby kat dlm rahim..jadi dlm kantung tu itamlah..sepatutnya cam putih2 camtu.. itam tu sbb bby tu is abnormal and cam tunggu masa je tuk gugur..aku yg dlu2 tu gugur dlm 7-8 minggu gitu