Check Up

Buat pertama kalinya buat check up kat Pantai Cheras on 12/4/2010. Dr. Suriati ni sangat baik..sangat teliti. Satu2 dia terang kat aku. Patutlah gila lama nak tunggu turn aku walaupun patient sebelum aku cuma ada 3 org aje.

Development Baby
Perkembangan baby adalah memberangsangkan. Berat baby setakat 12/4 aritu adalah 1.4kg. Which is gud kata Dr. Aku tanya doctor..whether baby aku kecik ke hapa..sebab sume org ckp perut aku kecik. Tp doctor kata base on all measurement yg dia buat..baby is on the right track. Tak overweight/oversized, tak jugak underweight. Dia tunjuk aku chart tu pun sume ukuran adalah on the line. Lega aku.

Kedudukan Baby
Baby berada dalam posisi Cephalic Presentation. Ha amik ko..ternganga aku dengar terms tu. Kata doctor most of the fetus berada dalam kedudukan ni. Kepala dibawah. Alhamdullilah. Takut gak kan...kot2lah songsang ke...tapi doc kata baby can change its position until week 36 since ada ruang lagi utk dia berseronok2 kat dalam tu.

Posisi songsang yg sebelah tu...kepala diatas. Kalo camni sure kene toreh punyalah.


Keadaan Ammi
- Berat aku setakat 12/4 adalah 64 kilo. Bermakna berat aku cuma naik around 5-6kg je sepanjang 31 minggu ni.

- Pinggang aku ni plak..tidak ada hari yg aku tidak sakit pinggang. Sah2 sebelum preggy lagi aku mmg ada masalah tulang blakang...skrg ni lagilah

- Kelangkang aku pun selalu sakit. Memang camni ke ha??

- Stretch mark semakin menunjukkan belang. Merata merah2...pastu kengkadang cam pedih2. Sabau jelah aku

- Aku so far xde masalah pembengkakkan kaki or anggota badan.


==> The next c/up will be on 30/4/2010. One day before abah & ammi's 6th wedding anniversary.

4 comments:

sayangsayangibu said...

sbb dah 30 weeks memang gitu, rasa kejang dibahagian pinggang ke bawah, perut dah beratkan, dan bb dah trun ke bawah

ohhh rindunya nak ada bb dlm perut..tppp..........

chekna said...

cam aku dulu, 2.5minggu lagi nak due suka2 je bb berenang ke atas. nasib baik boleh pusing bawah blk, kalo x, haruslah kena belah perut aku ni..

zahidah said...

salam nest..
alhamdulillah......nest sihat...dan baby dlm kandungan pun alhamdulillah...
sakit celah kelangkang..tu mmg biasa lah..nak-nak dah akhir kehamilan ni....
brg-brg baby dah siap belum....?

sheila said...

kak jaja,
mmg camtu ye..sy ni kengkadang ingat sebab sy suka tido peluk bantal ke..hehhehe

ina,
ko agak2 si ziyad ni bila besar leh jadi perenang profesional tak??

kak eida,
brg bb ala kadar je kak...