Payasam

Kemana tumpahnya kuah kalo tak ke nasi.

Ye sempena sambutan Hari Guru...mari cikgu ajar maksud peribahasa yang cikgu sebut tadi ye.

Maksudnya adalah... kalo kuah tu korang tak letak kat atas nasi atau roti atau apa2...korang nak letak kat mana???? atas lantai???

Maafkan cikgu ye anak2...cikgu emosi sikit arini.

Ini adalah instant mix Payasam. Payasam ni makanan orang India. Jadi disinilah peribahasa di atas sesuai digunapakai.

Aritu masa Mr. Kay outstation gi S'pore dia post aku balik Seremban. Jadi bila dah duduk ngan mama...inilah masanya nak gedik2 santai ngan mama. Request kat mama nak makan payasam sebab dari aritu aku cam terbayang2 je. Lagipun mama slalu sibuk tanya.."ko takde rasa nak makan apa2 ke?"... tiap kali tipon mesti nak tanya camtu.. jadi kali ni sebelum dia tanya..baik aku yg ckp.

Tadaaaaaa... inilah rupa payasam tu. Cam bubur... manis rasanya. Ada raisin, jagus, sagu, pastu mendealah apantah lagi. Sume mende tu dah tenggelam. Tapi kene masak ngan minyak sapilah.

Thank you Mama.

1 comment:

Sya Annur said...

gajus la sayang. hehe... ko sama mcm aku la, time pregnant xde teragak nak mkn pape. alhamdulillah la kan. TETAPI! incik laki den yg sibuk tegedik2 nak mkn mcm2! bkn menggedik kek omak eh sorg, kat mak mentua dia pun dia gediks gak! hahaha