Aku Disini

Penginapan aku kat spital Pantai Cheras dah bermula pagi tadi kul 12 lebih. Aku sebenarnya takde rasa sakit apa pun..tapi i was advised to do so.

Petang semalam went for check up...mmglah dah overdue tapi doctor plan nak kasi tempoh sampai 28/6. Tapi bila buat u/sound sume ok kecuali kuantiti air ketuban aku. The reading was 3.2 dan adalah sangat berisiko utk baby kalo aku tunggu gak sampai 28/6. Kuantiti air ketuban biasa 10 keatas dan minimum patutnya dalam 8 camtu..tp aku punya dah kurang sangat dah. Last week gi ok lagi...sungguh cepat keringnya.

Cadangan Dr adalah
  • Check In (ceh..takmo ckp msk ward tau) lps kul 12 malam. Dia kata kalo masuk awal kang hospital dah charge aku sehari..sangat rugi. Dr dah kasi surat sesiap.
  • Dr. suruh buat CTG utk cek heart beat baby
  • Nurse akan bagi Induce Tablet
  • After an hour buat CTG lagi skali
  • Pagi kul 8 lebih Dr. akan cek..whether dah ada bukaan atau belum
  • Kalo belum another Induce Tablet will be given (gap antara each tablet kene 6 jam atau lebih)
  • After 6 hours kalo dh ada bukaan leh buat drip bagai, kalo takde just get ready for Ceaserean.
  • Sekian sahaja cadangan Dr.
Mr. Kay suruh buat Ceaserean je terus...but I insisted on trying for a normal delivery. Kalo dah x buleh gak tu aku redha...at least I've tried.

4 comments:

zahidah said...

salam nest....
dah masuk wad yer.....
akak doakan agar nest dan baby selamat dan dipermudahkan semuanya...hopefully dptlah nest bersalin normal....rasai kenikmatan sakit semulajadi dan kenikmatan melahirkan baby secara semulajadi....walau sakit..tp..nikmatnya selepas itu...hanya mereka yg laluinya akan tahu....but....kalau dah cuba tapi still tak boleh....lebih baik czer...
semoga Allah mempermudahkan proses kelahiran baby nest dan semoga keduanya selamat...

sayangsayangibu said...

semoga nest dipermudahkan untuk melahirkan buahhaticintahati yg ditunggu itu.....

hilang kesakitan melihat wajah yg sicomel..

fadel said...

semoga Allah permudahkan proses bersalin kau ye sheila....

sheila said...

alhamdulillah selamat dah sumenya walopun maknye tengah sakit dek kono potong