Pengalaman Bersalin

22.06.2010 (Time: 2135)
Sempat gi Leisure Mall sbb aku nak tengok wayang. Makanya disaat-saat akhir dapat gak aku tengok cite Karate Kid tu.

Sebelum tgk wayang gi blasah makan dulu. Sebab lepas ni lama wo kene pantang makan.

23.06.2010 (Time: 0015)
- Sampai kat spital register, bayar deposit bagai...dlm 0030 dah ready berjalan ke ward. Orang kat kaunter tu tanya nak wheelchair ke..."hahahaha..aku x sakit ni...leh berhulahup lagi ni"
- Buat CTG, cek jalan, masukkan induce tablet
- Lebih kurang kul 0200 midwife tu anta aku balik bilik...tidolah aku
- Kul 0615, nurse kejut aku suruh gi labor room lagi skali, nak buat CTG
- Perut aku tak rasa sakit pun...pinggang je lenguh2 skit
- Kul 0700 balik ward, mandi..pakai wangi2 lagi aku. Sib baik x tenyeh lipstick, eyeshadow bagai
- Kull 0830 masuk labor room balik. Doctor nak cek. Bukaan baru 1cm. Haiyoooo
- Doctor masukkan lagi satu tablet
- Kejap tu adalah rasa cam sakit sikit perut. Ala2 period pain. Pinggang pun dah start nyut2
- Balik ward...aku baring. Sambil tu baca2 novel, buat2 sudoku sambil tahan sakit pinggang.
- Tiap kali Mr. Kay tanya.."awak sakit ke"..tiap kali tu airmata aku ngalir. Aku xleh siut org concern terlebih ni...jadi sadis sangat2
- Dalam kul 1230 camtu..aku gi toilet. Ada seketul darah kuar. Aku pun tekanlah nursing bell tu. Laju je dorang bawak wheelchair tolak aku gi labor room
- Buat CTG lagi skali...heart beat ok. Graph sakit aku pun cam menaik sikit. Aku mintak jab untuk tahan sakit. Kejap tu aku tido..walopun katil kat LR adalah cam hampeh
- Kul 1400 camtu..doctor datang nak cek bukaan. Hampa ok..baru 2cm. Takkan nak masuk 10 tablet baru leh bukak 10cm? Aku dah nangis dah time tu. Pikir air ketuban yg dah sikit, terpikir keselamatan baby, macam2lah aku pikir.
- Memula doctor nak masukkan lagi satu tablet..last call lah kiranya..tapi aku ckp nak operate je. Aku taknak bazir masa tunggu lagi 6 jam..pastu xde bukaan, nak tanggung sakit pinggang, sakit perut. Doctor kata servix aku tebal..sebab tu bukaan lambat.
- Makanya operasi utk pembedahan dilakukan...call sana sini. Call pakar bius, call OT, call segala mak neneklah. Tapi ada aku kesah. Aku dengar kecoh2..tapi aku blasah tido sebab ubat tahan sakit tu gila kuat.
- Dah masuk dalam OT..Mr. Kay xleh masuk sbb ni tergolong dalam kes emergency. Kalo mmg aku plan awal2 nak C-zer Mr. Kay leh duduk sebelah aku..sembang2.
- Dorang siap2kan aku...Dr. Majid (pakar bius) kasi injek kat tangan sekali..pastu injek epidural kat tulang blakang
- Kejap tu kaki dah x rasa...aku dengar suara2 je.
- Kejap lagi tu aku dengar Doctor tu ckp..."saya tekan perut, nanti awak rasa cam gegar2 sikit ye, baby nak keluar". Oh perutku dah dibelah rupanya. Ingatkan baru nak susun2 peralatan hahahaha
- Aku cam terbukak mata jap.....terasa gegar2 bersekali ngan suara nangis baby ni...kuat gila wo
- Pastu lantaklah ko nak buat apa..aku tido je
- Nurse tu datang sambil tunjuk baby, tunjuk waktu kelahiran, berat baby sume pun mata aku cam xleh nak bukak. Tapi yang aku prasan..baby ni muka dia cam Atuk Jamil masa baru kuar tu.
- Dah siap jahit sume..dorang letak aku kat tempat monitoring tu
- Dorang anta aku balik bilik kul brapa pun aku taktau. Buntu ok tempat takde jam ni. Tapi masa kat bilik kaki still kebas lagi. Lebih kurang dekat kul 10mlm baru rasa ok kaki ni.

5 comments:

manisz said...

La, ko dah start and tk rasa kebas2 tu kan.. pastu perut sakit tak?? yg kesan jahitan tuu??

aku.wanita said...

kalau aku, aku try je normal. Selagi boleh buat apa nak bazir-bazir duit suami kau. Tahan jelah sikit sakit tu, itulah gunanya jadi perempuan

chekna said...

walopun cerita ko ni lawak, aku still rasa ngeri... aku dulu pas dah bukak 3cm tu pun, punya la xleh nak tido...
baru aku tau ubat induce tu tablet, aku ingatkan ubat inject... hehehe...

Mohamad Nur Hidayat said...

takutnye

Sumijelly said...

Itu lah pengorbanan seorang ibu..
mengandungkan, melahirkan dan membesarkan...

x sumer org mengalami pengalaman itu...

alhmadulilah..sumi merasa jugak bersalin normal dan pembedahan...

rasa lagi elok normal dr bedah..tp x der rezeki nak bersalin normal..

Sumijelly.com