CEKODOK KE BEGEDIL

Korang confuse ngan tajuk..aku pun confuse ngan hasil masakan aku.  Hari Sabtu kat rumah Mama konon nak buat CEKODOK UDANG TAUHU tapi rasanya turn out to be like begedil. 

Tapi takde udang kat kedai... gantilah ngan ikan tenggiri.

Bahan-bahan
Bawang Merah dihiris
Ikan tenggiri ditumbuk (agak-agak)
1 cawan tepung gandum
2 bijik tauhu putih ditumbuk jugak (agak-agak ye tahap kelumatan tu)
Daun Sup & Bawang
Garam
Chili Flakes
Lada Sulah / Black Pepper (kalo suka)
Minyak Rambut Masak cap ikut kemampuan

Cara-cara
1)  Tumis bawang merah then masukkan ikan yang ditumbuk. 
2)  Agak isi ikan dah masak..angkat.
3)  Dalam bekas yang asing, masukkan tumisan tadi + tauhu yg ditumbuk + dan sume bahan dan gaul kasi sebati.
4)  Pastu ko kepal-kepalkan dan bolehlah dicampak terus masuk kuali yang telah dipanaskan minyaknya.
5)  Dah siap tu takkan nak tengok je... gi lah makan cicah ngan sos.


Tauhu tumbuk + tumisan bawang & ikan

Setelah dimasukkan tepung, daun bawang & sup, cili flakes, garam

Dah sebati dan boleh dikepal2.

Gamba setelah dikepal, setelah digoreng takdo.  Apsal takdo pun den taktau. 

Psss...mama kata kalo guna udang lagi sedap..lagi wangi.  Next time aku try guna udang pulaks la ye.

No comments: