JONGGENG DAN LAUK

(In the car)

Ammi:  Where are we going kakak?
Kyra:  Jonggeng
Ammi:  JOG GING
Kyra:  JONG GENG

Ok fine...marilah kite berjonggeng.

Sesudah habiskan satu round (satu round je) keliling Tasik Permaisuri tu... kite pegilah pulak ke playground.  Sebab all the way nak menghabiskan satu round tu...anak dara ni sibuk "kakak nak uwai aju-aju" sambil dia belari laju ke depan.

(Kat rumah)

Kyra:  Kakak nak mandi LAUK bah
Abah:  (Terkesima sambil pandang aku sebab tetiba anak dia nak mandi LAUK.)  Ok...kakak nak main kat playground ke nak mandi laut?

Kyra:  Kakak nak andi lauk (dengan nada manja, meruntun jiwa abah)

Abah:  Ala...minggu depan kita mandi laut..harini kakak mandi dalam bilik air je ye.  Petang kita gi main buai ye.

Kyra:  Otomatik.... kakak nak main uwai aju-aju bah.

Tapi kesian dia sebab she didn't get the chance untuk main buai.  Dah dekat kul 7.00 baru ada buai kosong.  Tu pun buai yang tak sesuai ngan dia.

Mainlah kakak jongkang jongket ngan budak bujang kurus ni.  Loheh baju dia.  Ni baju saiz 6 bulan ye... anak bujang ammi dah 10 bulan pun still longgar2 lagi.  Baju newborn size pun dia buleh pakai lagi.  Jimat sungguh duit abah & ammi.

Nak jugak duduk kat tempat yang ada Abah tau kakak ni...nyampah

Si kecik ni ada habit...bila tengok satu benda atau orang...dia focus.  Focus sampai kita panggil, kite cuit dia buat taktau je.

Sebab kakak merengek nak main uwai aju-aju...tapi takde buai yang kosong....jadinya kasilah dia upah. 
Kesian anak aku...dia lalu sebelah abang jual aiskrim pun dia taktau itu aiskrim. 
2 tahun lagi... bau ketiak abang aiskrim tu pun dia buleh kenal.


Ni muka KUNG KUNG... (kum kum) kata dia.

Muka ammi yang penat lari 1 round.. abah tak lari pun..abah tolak stroller adik je

Dia jeles ok..abah amik gamba ngan ammi.. dia pun sibuk "KAKAK PULAK MI"...
Kalo abah suap ammi pun dia sibuk nak KAKAK PULAK...KAKAK PULAK. 

3 comments:

kakngah said...

ok gak tuu.. laut jadi lauk..
kalau anak aku..
nak andi alut.. kehkehkeh!! langsung ke laut bunyiknyer....

manisz said...

perghhhh anak mu.. speaking ganu.. mandi lauk!! heheheh..

sheila said...

kakngah,
tu dia nak mandi lumpur la tu... ko mana tau..

sham,
a'ah kan sham... kumkum jadi kungkung.. jogging jadi jonggeng...
konfom..ore ganu anak aku ni