KENA DENDA

Sekarang ni every weekend aku toilet train Kyra.

Umur dia dah nak masuk 2 tahun setengah..so kira macam dah sesuai sangatlahkan. 

Ahad haritu...aku sibuk kemas-kemas kabinet dapo.  Kasi susun cantik-cantik balik susunan periuk, lap2 lantai dalam kabinet tu...biasalahkan...tempat2 sejuk camtu ramailah pulak sedara mara lipas ni datang ziarah menambah ahli keluarga.  CIS.

Aku:  Kyra jom gi shi-shi
Kyra:  Dah Mi
Aku:  Jom...bukak panty
Kyra:  Dahhhhh... kakak tanak Mi
Aku:  Kakak shi-shi merata nanti Ammi cubit kuat-kuat

Tak sampai 5 minit dia datang kat dapo sambil sibuk tanya "Itu apa Mi, itu apa Mi".  Kejap tu dia pegang baju aku sambil buat muka bersalah.  Tu diaaaaaaa... dia belasah kencing kat sebelah aku.

Time tu otomatik aku babab montot gebu dia.  Tadi bukan main lagi takmo gi shi-shi.

Aku:  Kakak pegi bediri kat pintu sana
Kyra:  Owan (don't want) Mi.. kakak akut (takut)
Aku:  No.... go and stand at the door (sambil jengil mata buat muka garang)

Aku gi amik kamera nak snap gamba dia. 
Dalam hati macam kesian tapi kene buat camni ok.  Lesson for her

Kalo anak korang buat camni... korang gelak tak??  Ku tahan jebat...ku tahan

Dah agak bosanlah tu.  Kejap-kejap dia panggil aku.. Miiiiiii... Miiiiiiiii

Makin lama makin ke dalam ok

Aku:  Sapa suruh masuk dalam..gi luar
Kyra:  Nangis terus peluk aku
Aku:  Aku cair disitu hahahhahah

15 comments:

nurzahirah08 said...

nest anak aku pun dah tak pakai pampers...ye lah dah 3 years kan...mmg dia pernah terkencing gak..pastu bila nak iyak nak pampers...aku paksa gak g tandas. Ha skrg dah ok sgt lah cuma mlm je aku tak berani sbb buat masa ni aku pun x larat buatnya kencing atas katil lg haru

Nanie Dean said...

kayra sgt comell....sy suka baca blog ni..geli hati pun ada :) salam kenal puan blog....

sayangsayangibu said...

sama dgn enariq, geram tui dah kencing baru bagitahu ibu..kencing!!!
ciss..ciss..sekali dah kencing dekat dapur daa!!!

aksi kakak memang comel(,")

Jiejah @ Iza said...

hahahaha mmg comey tp toilet train mmg menguji kesabaran . kata org ,(kata org la ekkk) nak toilet train anak pompuan senang sket dr anak jantey . anak jantey ku umur 4thn still diapers mlm² sbb asyik terkari babas .. huhuhu

fazilzura said...

kene pelan2 ajor dak2 ni

sheila said...

aen,
target mmg by age of 3 nak free from diapers ni. skrg pun dah guna xxl... dahlah susah nak dapat size gedang2 ni

nanie,
salam kenal2 jugak puan nanie hehhe

kak jaja,
ado maso dio tarik tangan den laju ajak "jom jom"..agak eh aritu dio nak ngajaklah jugak tu..tapi tak terkeluar dari mulut hahah

kak jiejah,
kawan ofis sy ckp..anak dia yg boy lagi cepat dari 2 girls dia. yg boy tu before 3 dah takmo pakai diapers

fazilzura,
tengah pelan-pelan kayuhlah ni.. tu yg start hari sabtu ahad je tu. tapi every 10-15 minutes macam kene ajak dia gi toilet

ღ p!nk veLvet ღ said...

hahaha~ at last, today baru dpt tgk muke full kyra, slalu sik tayang gg jew, hahaha~

kene denda pon still nak buat muke chomel, hehe~~

rina mazlan said...

sian kakak.. anak ko dah berapa tahun ni..

sheila said...

yien,
hahahha dia mana penah nak serius.. ada je nak buat muka lawak

rina,
2 tahun 5 bulan 6 hari setakat harini 27/5/2011

Timun Laut said...

olololo.. comelnyer anak kak shiela~
macam saya! eh tak2. macam mak nya.. hehehe.

=)

DrSinga said...

buat jari kat mata macam iklan oligo eh ??!! :)

banyak save wooo bila dah toilet trained kan!!!

Anonymous said...

nox jangan la babab dia siannnn tau..comei comei mcm tu...meh ngan auntie hani meh hehehe auntie hani bagi makan ice cream lepas tu kita layan cartoon lepas tu kita pegi playground...lepas tu shi shi kat diapers hehehehehhehehehehee

xoxoxoxoxoox auntie hani yang berjiwa lembut auw!

chekna @ mama ziyad said...

kire bagus jugak la si kyra ni, si ziyad ni tah le.. smpai skg ni dok berpampers lagi.. baru nak start potty training.. giler malas mama dia ni...:)

liesz said...

kak,
anak za pun ngah on going potty train ni.. kenkadang x nak kencing pun dia ajak g toilet..saja nak main air..smp za simpan lipas dah mati dlm toilet..kalo dia nmpk lipas tu..takut la dia..
siang x pakai pampers..mlm je pakai lg..kalo nak berak, dia duk keras satu tmpt..so cpt2 la kene angkut masuk toilet..

sheila said...

timun laut,
tetiba mcm ko kan... di antara akak & abah dia ko duduk kat celah mana ni??? hahahha

drSinga,
betul..dia ni dahlah dah pakai size xxl.. beli harga sama mcm size s,m tapi kuantiti sikit..

auntie hani,
kiya takmo..nanti ammi marah

ina,
lain budak lain cara dia. anak buah aku dulu 2 tahun dia dah takmo pakai diapers..dia kata sakit (tak selesa kot)

lieza,
kalo kyra dok keras satu tempat sambil bongkok2 pastu kembang2 idong