WA KANTOI...

Anak-anak memang cepat belajar.

Dorang belajar dari apa yang dorang tengok hari-hari, belajar dari apa yang dia dengar hari-hari.  Jadi silalah kawal apa yang keluar dari mulut kite

Selalunya kalau aku mintak tolong kat Kyra dia suka cakap jap jap

Situasi 1

Ammi:  Kakak, tolong ammi ambik botol susu adik bwh meja tu
Kyra:  Jap jap (sambil mata tgk tv)
Ammi:  Tolonglah kakak...ammi nak basuh botol ni
Kyra:  Jappppppppp (sedikit tinggi nada itu)
Abah:  Kakak...jangan sebut kejap kejap dengan ammi.  Pegi buat apa yang ammi suruh tu.
Kyra:  (Tertonggenglah anak ajah itu amik botol susu yang adik dia campak bawah meja)

Jadi bila dia suka sebut kejap kejap... either ammi or abah will say "don't say sekejap sekejap"

Situasi 2
Kyra:  Kakak nak cucu (susu) Mi
Ammi:  Jap, ammi basuh mangkuk dulu
Kyra:  angan akap jap jap Mi
Ammi:  (oh tidakkkkkkkkkkkkkkkkk) aku terkantoi disitu.

10 comments:

kakngah said...

alolololor!!!
tantiknya gigi....
rajin gosok tak tu??

sayangsayangibu said...

heheheh....itulah keletah anak anak kan?

mummy_ayu said...

ha..kantoi sudah..gelak aku baca entry ko..bijak tul anak dara ko nie..

liesz said...

ank za pun suka ckp " kejap"..si adik pun dah pandai '..jap..jap"..

sheila said...

kakngah,
rajin gaklah sebab pakai toothpaste budak. cubo den kasi pakai toothpaste yg kito guno.. confirm maleh hahah

kak jaja,
keletah yg bila marah pun buleh tak jadi marah hahah

ayu,
yelah..banyak nau mulut dia

lieza,
mmg budak2 skrg suka sebut kejap kot ye

Mazni said...

samalah Sheila oii..aku plak suka bertangguh ngan laki bab bangun pagi, 5 minit manjang, tup2 anak aku pakai modal tu bila dia nak berlama kat pool...boleh?? budak2 sakng mmg...ada jeeee...

rina mazlan said...

hah tu lah.. samolah ngan anak aku tuh.. (pstt shiela.. aku dah tukar blog tau.. feel free 2 drop by k..)

r33n adnan said...

keh3..mmg kantoi la mami..:-)

chekna @ mama ziyad said...

si kyra ni elok masuk iklan ubat gigi... mesti cute bila masuk tv..:)

sheila said...

mazni,
mana tumpah kuah kalo tak ke nasi

rina,
orait..dah drop pun aritu hahah

reen,
byk mende dah dia kantoikan ammi dia

ina,
nak cuba jugak...tapi takut bile depan orang ramai dia malu