:: Resepi :: Kari Kepala Ikan

Istimewa untuk sahabat lama aku.... shamriza.  Ko request for this recipe rite that day.

Aku kasi resepi untuk satu belah kepala lah ye...




Bahan-bahan
-  Ikan / Kepala Ikan
-  2 peket kecik rempah kari ikan (i'd prefer Baba's)
-  satu sudu besar rempah kari daging
-  satu sudu chili powder / replace with blended chilli pun boleh gak
-  1/2 bj santan
-  1 labu bawang (dihiris),
-  2 ulas garlic (dihiris),
-  Halia besar ibu jari (dihiris)
-  Daun kari
-  Biji sawi, halba
-  Tomato, terung, bendi
-  Air asam jawa (sebesar limau nipis cukuplah)...nak masam lebihkan le

Cara-cara
1)  Bancuh 3 jenis rempah tu dengan air (jadi pes)
2)  Tumis hirisan bawang merah, putih, halia, daun kari, biji sawi & halba sampai wangi
3)  Masukkan bancuhan rempah...kacau2 kasi pecah minyak pastu tambahlah air sikit-sikit.  Rempah kene masak betul2 ye.  Bila air agak kering...tambahkan air lagi sampai rempah tu betul2 masak.
4)  Masukkan santan, kepala ikan, garam & air asam jawa
5)  Agak dah menggelegak bolehlah masukkan tomato, bendi ngan terung.  Siap

Note:  Untuk terung...my mum prefer untuk goreng tanpa minyak prior dimasukkan kedalam kuah. Sebab tu terung dimasukkan last together with tomato & bendi.  Tapi kalo takmau goreng...kene masuk awal sikitlah....masuk sama-sama ngan ikan.

1 comment:

manisz said...

yessssss... Ok, aku salin dlm buku dh nie.. dua paket ek rempah kari, patut lah pekattt.. Eh santan tu aku tak retilah nk setengah bijik dtu sal dh siap2 bli yg pati dia dlm plastik tuh..
Sheila, rempah lau tul2 masak mcm mana? Garing?