Jakarta - Day 4

Hari terakhir kat Indonesia.

Awal pagi kitorang dah gerak.  Lepas je breakfast...kita gi buat Jakarta sight-seeing. 

Kat belakang tu monumen kemerdekaan Indonesia.  Kat bahagian paling atas tu adalah emas tulin yang beratnya lebih kurang 35kg.

Lepas tu kita ke Masjid Istiqlal.  "Istiqlal" bermaksud kemerdekaan.  Masjid ni direka oleh arkitek Kristian yang mengambil masa 17 tahun untuk disiapkan.  Ikut kata PR masjid ni..."mungkin Allah telah tentukan kenapa perlu 17 tahun untuk masjid ini dibina.  Mungkin juga kerna rakaat kita seharian dalam solat ada 17."
Masjid ni adalah masjid terbesar kat Asia Tenggara...dan yang ketiga terbesar kat dunia. 

Anak-anakku terpaut pada tour guide ni.  Memasing macam tau arini last day..jadi 2-2 asik nak pegang tanya kak Herga ni.

Camne boleh sesat budak baju belang ni kat sebelah sana....


Sudah kat sini terus je kat Taman Mini Indonesia Indah.  Tempat ni cam Mini Malaysia kat Melaka. 




 Sangat bijak dan cute monyet ni.  Eh ni monyet ke beruk ntah..aku pun xtau beza.

 Seee...bila ada orang kluarkan kamera...dia posing lama gila.  Bagus.  Bujang aku ni pun bukan tau takut..yang kakak dah lari jauh dah.


bukan main budak-budak sekarang posing bila amik gamba..budak2 zaman kita dulu semua berdiri tegak je kan...

naik cable car sebab penat nak berjalan...panas



 kat sini ada theme parknya jugak...

Selesai kat sini...gi cari tempat untuk lunch pulak sebab pastu terus nak ke Airport.

Makan kat Restoran Sari Sunda

Cantik dekonya...very the kayu kayan gitu.

Lepas makan ayuh kita check in di Airport.  Cepat check in cepatlah boleh duduk sejukkan diri dalam ekon.


Garuda GA818...itulah flight balik kami.

Depart time sepatutnya pukul 5.10 tapi sebab cuaca agak tak tentu...adalah delay sikit.  Jadinya nearly 6.10 baru kitorang berangkat.  Sampai KLIA pukul 9.10....


Ek eh... Kak Lang fail.  Termasuk pulak bahan bukti tengah mencubit anak kat sini.

Eloklah duduk situ wahai anak.  Asal ada je kapal terbang yang terbang..dia sebut "uyoooo"

Kapal kami

4 comments:

manisz said...

aku suka lah baju biru ko tuh.. beli kat aku se.!

kakchik@ella said...

tahun lepas last gi Jakarta bulan 11. Kali ke 9 dalam 3 tahun. over, kan. hehehe.

Siti tiHa said...

siyes aku jeles sheila....huhuhuhu..nak gak gi oversea....huwaaaaa...

Mazni said...

Meriah rombongan Cik Kiah!..anak dara ko tu mmg fotogenik..ada harapan jadi model sok2...aku tgk makin semangat...comel!! anak bujang dah cam hero hindustan! hehehe