REDANG MUTIARA BEACH RESORT

Yuhuuuuu...we just came back from our wonderful island vacation.  Amazing...superb...unforgettable...

Venue:  Redang Mutiara Beach Resort, Pulau Redang
Date:  8-10th June 2013

Dah plan nak pegi sini since Feb or March this year.  Kalau nak ikutkan ramai lagi nak pegi tapi since kita pergi after school holiday makanya mana anak-anak yang masih skolah main-main je boleh pergi and this time I brought Mama with me.  Lama dah tak jalan-jalan bawak mama.


At LCCT.  Kemain lagi anak-anak ni bila memasing dah pandai posing.

Mama & myself. 

Around 12.20pm we arrived at Lapangan Terbang Sultan Mahmud.  Sementara nak tunggu "land transfer" sampai...makanya bergambarlah kami-kami disini.  Nampak si kecik dah tukar sluar sebab...turun je dari flight sementara abah tengah tunggu luggage...dia nak shi-shi.  Masuk je toilet terus menjejeh2...tak sempat nak bukak seluar pun.  Huhuhuhu.

Yeayyyyy...finally we reached after nearly 45minutes kat atas speed boat from Jetty Merang to resort.  Nak tercampak rasa tulang rusuk kene lambung ombak...makanya sampailah kita di Redang Mutiara Resort.  Fuhhhhh damai je mata tengok air laut color camni.

Sampai...check in...lunch dengan meal yang specially prepared for us sebab kitorang sampai after lunch hour dan terus tukar2 baju untuk our first snorkeling activity.  Gigil ahkak uollsss...yelah tak reti berenang tetiba boat stop kat tengah laut...and kite kena terjun nak tengok coral...fishes.  Ohmaigodddddd..







Khilfi...beraninya anak bujang ammi ni.  

Kyra as well....Kyra yang ajar ammi camna nak pusing dalam air..camna nak berdiri dalam air.  Huhuhu.  So, next year's teachers day ammi kene wish kakak ye.  Thank you kakak sebab ajar ammi.

I have many other photos in my phone tapi rasa maca malas pulak nak upload.  What I can say....Pulau Redang adalah sangat best. 


Our stay

Chalet adalah biasa-biasa aje but if you are someone yang high taste...nak ada tv, bath tub bagai...Redang Mutiara bukanlah tempatnya. 

Ini adalah standard house.


Ada 2 katil queen size...sesuai sangatlah utk family aku yang berempat ni.

Toiletnya yang ok...simple but nice.  Suka sink color merah itam itu.  Cuma sliding door itu nggak bisa dikunci.  Asal nak mandi je Mr. Kay kene main-main ngan anak atas katil...risau dorang ni gatal2 gi selak pintu dah sudah....pengsan tengok ammi/abah mandi.

Food

You will be provided with breakfast, lunch, hi tea and dinner.  Yang best...ko nak buat air panas 24 kali sehari pun takde sapa nak marah.  Pilihan air panas yang ada cuma nescafe dan uncang teh beserta susu.  Jadi pandai-pandailah korang nak buat air apa...nescafe tarik..nescafe o...teh o..teh tarik.  Air sejuk (oren) adalah free flow starting from 10am. 

Roti jugak ada 24 hours di kantin..ko pilih je nak bakar..cecah air..sapu butter.  Cumanya kalau bakar, perlulah dibakar diwaktu generator tidak ditutup.  Sebab kat sini adalah waktu-waktu dorang akan tutup electricity...normally waktu2 kita gi snorkeling.  Jadi for those yang tak ikut aktiviti snorkeling and korang nak duduk dalam bilik...bersaunalah korang ye.

Segala aktiviti makan-makan adalah disini.  Kantinnya.  Dorang akan letak makanan buffet style dan ko makanlah banyak mana yang ko mampu.  Pilihan makanan taklah mewah tapi cukup.  Pendek kata ko tak akan kebulur tinggal kat sini.  Rasa nak standby instant noodle silakan. 

Ibadah

Kalau rasa dalam bilik adalah sempit nak solat...surau ada disediakan.


Harga

Harga untuk pakej my family dalam RM1,200.00.  Ini tak termasuk airfare.


Itinerary

Dah nama pun secretary...itinerary dan secretary nggak bisa dipisahkan.  Huhuhu

Day 1
-  Sampai ke resort dari Jetty Merang
-  Check in & lunch
-  1st snorkeling session
-  Pastu boleh buat activity bebas..(cam aku time ni digunakan utk belajar pakai google..pusing, berdiri, terbalik atas air)
-  Dinner dan boraklah sampai lebam

Day 2
-  Breakfast
-  Around 9 gi snorkeling lagi kat Marine Park sampai lebih kurang pukul 11.30 (masa ni electricity di chalet akan ditutup).  Best woooo kat sini
-  Kul 12.45 camtu lunch will be served
-  Around 2.30 3rd snorkeling session pulak.
-  Then acara bebas...jadi berenanglah sampai lenguh tangan.
-  Malam ada BBQ dinner.

Day 3
-  Breakfast
-  Get ready to check out
-  Bye bye Redang....will see u again

Kesimpulannya...saya sangat-sangat sangat sangat suka tempat ni.  Insyaallah kalau ada rezeki inilah tempatnya untuk dituju.


No comments: