Kenapa saya MC

Bila hari-hari bekerja rasa macam nak cuti...nak MC.  Tapi bila betul-betul dapat MC...ha hambik ko...mati kutu taktau nak buat apa.  Nak mengemas...setakat ala kadar je lah sbb tangan agak kurang boleh digunakan secara rakus.

Ramai yang tanya...tertanya-tanya sebab apa aku cuti lama.  Ada yg sms..ooiii ko dah kenapa?  Why wat happen? Apa sudah jadi? Kenapa MC? Sakit apa ni?  .... Thanks everyone for being so concern.

Sebenarnya...mid Sept I found out that I have one lump in my right breast.  Perasan pun sebab masa Khilfi nak duduk atas pangku dalam kereta dia tersiku nenen aku.  Gila punya sakit....and I was like.  Eh apsal sakit melampau ni.  Nak kata nak period I just got them last week.  Time mandi baru prasan...ada lump sebab aku press sikit.  Kalau biasa2 mmg tak rasa sakit apa pun.

So, kebetulan masa tu kene sakit mata..I went to clinic.  Dan sangat kebetulan its a lady doc and aku teruslah ckp pasal lump tu.  Dia check and she said.."this is not good girl".. I will refer you to Surgeon.  Aku macam..why surgeon doc?  


Dapat surat refer tu...malam adalah macam hapa ntah.  Tak leh tido sangat sebab mcm pikir seriuskah? cancerkah? tapi pastu tertido gaklah..gila Sheila tak tido??? Dia kan ratu katil.

Besoknya disebabkan MC sakit mata..makanya teruslah ke spital. Doc check2 then "he"...ya disitu tidak ada lady surgeon.  He said I can feel one more in your left breast as well.  Bila tanya history aku...then dia kata u need to do mammogram and ultrasound.  

Dan hasil dari mammo dan u/sound bukan 2 je ye...ada 7.  T U J U H.  Tapi doc yg buat ultrasound tu kata dia x nampaklah tanda2 cancer...cumanya kene hati2 sebab banyak.  Dah macam "lump collector" lak nenen aku ni kan.  Ahakss


Setel..gi jumpa my surgeon doc balik and he gave me only 2 suggestions.  1)  remove the lump (the biggest) or 2)  come again in 3 months time and monitor the growth of the lumps.  and he said please come again and see me next week for your answer.

Answernya Mr. Kay kasi kat aku on the spot dalam fon...BUANG katanya.  Takyah nak tunggu 3 bulan.

Jadi saya MC sebab saya buat minor operation untuk remove lump.  Tak kritikal pun...buleh mandi, bangun gi toilet sendiri cumanya sekarang ni tak boleh angkat yg berat atau bagi stress kat tangan belah kanan sebab nanti akan rasa cam denyut2 sikitlah.  Other than that aku ok je...

4 comments:

honey said...

As salam sis. Take a good rest n get a speedy recovery. I ni your silent reader 1st time komen.

sheila arshad said...

thanks honey..:)

jasmin said...

Kak harp cpt sembuh kak...min doakan akk sembuh..sebaik baiknye..

jasmin said...

Kak harp2 akk sembuh ...bnyk2 berdoa kat Allah..s.w.t