Cepatlah sembuh sayang

Ozil was down with fever last week. Starting from Tuesday until Sunday. Brought him to clinic twice first on Tuesday itself and followed by seeing paediatrition (betul ke spelling) on Thursday.


Day 1




Khamis dia dah nampak macam agak sihat...dah boleh tawaf rumah. So Friday ammi pergilah kerja.

Kat ofis kerja melambak macam nak gila...yelah aku EL for 3 days..pastu semua orang busy pasal GST. Nak keluarkan bill by 10/4/2015...nak backdatedlah semua.

Balik kerja jumaat tu Ozil ok...boleh makan dengan jayanya...boleh susu. Sabtu pagi nampak dia masih ada demam and i gave him ubat demam and the rest of his "friends". Ammi pun sempat masak walopon 2 jenis je.



Abah went to Seremban...kawan dia ada buat majlis aqiqah and cukur jambul anak dia. Around 3 ammi call abah surub balik cepat. Ozil is really not in good condition. Letak atas walker dia melepek. Letak kat bawah dia telentang je tak bergerak.


Mulut tu dah tak boleh tutup. Ammi ingatkan banyak kahak ke apa...rupanya bila dah sampai hospital baru tau oxygen dia kurang sangat. Sorry sayang...ammi taktau.


Cengkung sangat muka anak ammi. Ni masa tunggu kat emergency department.

Kejap tu mulalah aksi doctor and nurses berlari2. Ammi was like...eh napa? serius ke? Dengar doctor tanya ICU. Pastu hurry up hurry up. Adoiiii apa ni.


Dalam emergency ward. ICU full...makanya kena duduk ward and they brought up ICU equipment to monitor his heartbeat, pulse, oxygen level bagai. His pulse was 197 which was tooooooo fast for a baby. Ammi punya heartbeat kengkadang cecah 128 pon doctor dah cakap laju.

Doctor nak ambik darah dia...darah tak keluar langsung. Doctor kata he was severely dehydrated...sebab tu jantung dia jadi laju sangat. Doctor dripkan garam, air and apa ntah supaya badan dia ada tenaga and nak amik darah for tests. Buat xray juga utk nak check lung. Such a heartbreaking moment. Tengok anak orang lain with wires pon ammi dah sebak...ni bila tgk anak sendiri lagilah.


Doctor diagnose him for having lung infection. Alhamdulillah kuman cuma dia paru2 dan tak effect organ yang lain.

Neb every 3 hours and full oxygen support until today.

Cepatlah sihat anak ammi. Ucuk acam ammi.


And yesterday he showed abah and ammi his cheeky smile yang kitorang rindu since Selasa lepas. Alhamdulillah....dia dah lepas fasa kritikal and now he is recovering.

Cerita ammi ni tonggang terbalik. Dont know where to start actually.

Thank you friends....for all the doas and wishes. Appreciate that.

posted from Bloggeroid

1 comment:

arlina said...

Cepat sembuh nya anak kecil