Pages

Care for your Brain?

Sharing from FB..


Melalu pembacaan ammi yang tak seberapa ni I found that those who sleeps less than 8 hours a day akan berdepan dengan 

  • masalah kerosakan otak iaitu sama seperti kesan dipukul dibahagian kepala (ini kajian oleh sebuah universiti di Sweden)
  • pembentukan bahan kimia lebihan sebab otak bertindak sebagai pembersih bahan toksik...so bila kita tak tido fungsi otak itu tak dapat dijalankan dan terhasillah bahan kimia lebihan.
  • penyakit nyanyuk, parkinson dan penyakit sclerosis.  Sclerosis ni macam penyakit autoimmune yang mana sistem immune badan menyerang tissue badan  tu sendiri.  Lebih kurang camnilah..tak reti ammi nak elaborate.
  • Pendek kata, kekurangan tidur membuatkan kita berasa moody, cepat marah, dan merosakkan fungsi otak seperti ingatan dan membuat keputusan.  Ia juga memberi impak negatif kepada seluruh tubuh - ia merosakkan fungsi sistem imun, yang menjadikan kita lebih mudah terdedah kepada jangkitan.


Ammi pun selalu je kurang tidur sebab bila dah terlepas waktu tidur (terutamanya hari-hari ammi kena lipat kain) memang payahlah nak tidur lepas tu. 

5 comments:

  1. Percaya tak..SA tidur sehari 8.5 - 9 jam? hahaha...duk rumah sewa yang takde tv apa segala..dengan skrg musim hujan...sejukkkk.....seawal pukul 8.45 atau 9malam dah tido dah..kul 6 bangun

    ReplyDelete
    Replies
    1. good for you SA. Ammi sekali sekala jelah dpt tido before 10

      Delete
  2. buat masa ni jadual tidur kul 10malam, bangun kul5.30 pagi memang tak cukup 8 jam, lebih kurang 7jam lebih je... jangan nyanyuk udahla... susah nak cukupkan 8 jam tidur di hari kerja

    ReplyDelete
  3. skarang musim ujan...awal tido...kdg lps isyak dh ngantuk hehe..tp yela kdg2 tu ada kj juga..lewat juga tido kn

    ReplyDelete
  4. betul... dlm seminggu dpt tidur yg cukup pun 2 3 hari

    ReplyDelete