Pages

Water and Kidney

Jaga-jaga cik Bedah...

Air memang tak dinafikan bagus untuk kesihatan tapi perlu taulah bila waktu sesuai untuk diambil. 


Kurangkan pengambilan air waktu malam sebab whenever kita minum before we head to bed it can or would increase the amount of times you need to urinate at night.  Ada yang baru nak tidur pastu terasa nak buang air dan malas.  Tahan beriya-iya (is this how we spell?) and there come the problem to our kidney.

Ammi pernah sekali dulu dapat voucher buat facial pastu kat sana ada buat body examination.  Dia kata badan ammi ni retain air terlalu banyak tu yg sampai ada eye bag and kat tangan tu macam lembik-lembik.

Puncanya adalah... minum air banyak waktu malam.  Betullah tu.  Dulu ammi siap ada 1 botol air sebelah katil.  Sekarang tidak lagi.

14 comments:

  1. kena tahu berapa banyak perlu minum mengikut berat badan masing-masing kan macam tu.

    ReplyDelete
  2. yea..sama ammi..saya dulu pun siap letak air sebotol sebelah katil..tapi lepas tu asik mengulang ke bilik ayor saja..tapi skrg, tak buat dah perangai tu.haha

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing this valuable information with us keep Blogging !!
    spa in vizag
    Best salon in vizag
    Best Beauty parlours in vizag

    ReplyDelete
  4. alamak tengah minum air sambil blogwalking ni. dah boleh stop mulai esok, last mnum pukul8. hukhuk kesian kidney shu

    ReplyDelete
  5. betul .. setuju sangat .. penjagaan kidney ni penting ... sbb kita memerlukan dia untuk hidup..

    ReplyDelete
  6. ada kawan saya sorang, kidney dua2 belah rosak sebab puncanya makan pil kurus. muda lagi, umur 32 tahun, anak 2 orang, perempuan. huhu. sekrang hari-hari peri klinik kena buat dialiisis..

    ReplyDelete
  7. SA minum air malam 1 cawan sebelum tido, then akan bangun buang air jugak..memang tak biasa tahan..x selesa nak tidur..dan pengambilan air pun penting ikut berat badan, x leh simply2 minum 2-3 liter air sehari..cepat rosak buah pinggang..so untuk SA hanya perlu 1.7 liter air sehari..kadang x sampai pun..hehehe...

    ReplyDelete
  8. Sha memang akan minum seteguk air sebelum tidur.. Tapi kalau ada rasa nak terkucil tu memang bangu pergi toiletlah.. tak selesa kalau tahan..

    ReplyDelete
  9. ooo..yer ke. ayu pun memang ada sebotol air kat sebelah katil.. sebelum tido tu memang kerap dahaga. so togak je la.

    ReplyDelete