Pages

Intermittent Fasting

Ammi dengan boss ammi tengah buat Intermittent Fasting.  

Boss dah buat lama sebab tu he managed to loose down his weight from 127kg to nearly only 100kg now.  Boss ammi ni sejenis yang big size, I mean tall (around 6 foot ++) pastu dulu agak berisi.  Teruja ok tengok org yang sebegitu besar boleh... kenapa ammi tak boleh?

Berat ammi sebelum start IF adalah dalam 63.5kg.  Last ammi timbang rasanya hujung bulan 9 kot.. so ammi bajet berat ammi maintain and ammi target nak reduce until 55kg barulah agak sesuai dengan ketinggian ammi yang tak berapa nak tinggi ni.  BMI sekarang dah cakap "OVERWEIGHT".

Started my 1st day of fasting on Thursday (14/11/2019) and I'm doing on a 16:8 basis.  Kita tengoklah camna nanti.

Image result for intermittent fasting chart

16 jam tu maksudnya (ammi start tak makan dari pukul 8 malam hingga 12 tengahari keesokan harinya).  

You can't eat during that 16 hours but you can still drink provided that NO SUGAR.  Awal-awal tu rasa macam... alahaiiiii minum coffee without sugar.  Tapi hari ke-2 dah ok.  Harap-harap lepas "kurus" sikit (kalau kuruslah) bolehlah teruskan minum plain black coffee.

Dari pukul 12 noon sampai 8 malam tu boleh je makan apa-apa and even minum yang bergula pun.

Ammi masak during weekend haritu pun main agak-agak je.  Bila nak merasa tu panggillah kakak or abang untuk rasa sebab main rules untuk IF ni adalah (NO SUGAR, NO EATING)

This shows you the differences in calorie consumption if you skip a meal with intermittent fasting.

Ammi ni sejenis tak pandai nak kira calories intake.  Ada je apps built-in kat phone tapi tetap tak paham.  Lantaklah situ..

So, konsep ammi.. ikut waktu, cut-off unnecessary, eat what is necessary and hopefully I will go thru it.

So far I still eat what we have at home.  Takdelah ammi nak masak asing "eat clean food" bagai.  Cuma ammi kurangkan portion carbo je.

GOOD LUCK TO ME.
Mana tau lepas ni boleh pakai balik baju size S.

12 comments:

  1. pernah buat IF ni beberapa minggu tapi susah, sebab dana makan ubat sehari 3 kali, jadi bila makan ubat tanpa makan apa2 rasa perut ni lain macam, jadi dana terpaksa berhenti buat IF dan just try buat eatclean... tapi tulah, turunnya lambat la

    ReplyDelete
  2. sy pon tgh IF.. dh 5 bulan..
    mmg byk kebaikan IF ni.. makin sihat.. makin kurus..
    makin cantik.. hahahaha

    goodluck ammi!

    ReplyDelete
  3. wow , saya yang anak dara pun pakai baju saiz M dah . hahhaha :)
    Good luck ammi , semoge konsisten .

    ReplyDelete
  4. samalah! sejenis susah nak hadam kira kalori. huhu..kalau Fiza, kena plan betul betul nak buat IF ni..takut tak berdisiplin je. =__='

    ReplyDelete
  5. selamat berIF. kami tak start lagi buat IF..

    ReplyDelete
  6. Good luck! Sis, you can do it yang penting kena disiplin dan consistent.

    ReplyDelete
  7. Chayook.. Chayook Ammi.. You can do it..

    ReplyDelete
  8. good luck...kita nk try IF ni tp tk buat2 pn ..tp kita puasa sunat isnin & khamis ada la skit rs turun berat hehe

    ReplyDelete
  9. SA blom cuba lagi...macam tak berani nak cuba sebab SA ada gastrik kan...

    ReplyDelete
  10. mcm nak try.
    tapi masih lom kuat semangat.
    in shaa Allah nak try puasa dulu.
    then dah biasa, terus nak proceed IF.
    badan dah berat ni hu hu hu...

    ReplyDelete