Ahad ku di Tanjong Ipoh

Hari Ahad lepas jauh ammi bersarapan sebab teringatkan post kak Suria Amanda pasal dia gi Pasar Tani kat Tanjong Ipoh tu.

Lepas Subuh tu cakap ngan Mama ammi takyahlah prepare breakfast..kita makan kat Pilah.  Melompat mama... "tak boleh jauh lagi ke?" tanya Mama.  Hahahha..bukan hari2 pun.  Tapi nak gi kenalah tunggu si Jujuna budak coklat tu sampai dulu. 

Dia sampai takyah nak mandi2...terus je masukkan dalam kereta dan kitorang gerak.  Ammi sarapan kat kedai Budaya Corner rasanya..tapi mcm tak berapa nak mari je rasa.  Ingatkan kedai kat kampung adalah rasa2 authentic kampung...tp rendang dia pun biashe2 je.  Nak gi kedai top tepi sawah yg satu lagi tu...tp abah & anak2 dah sibuk tanya jauuh lagi ke, jauh lagi ke.  Ehhhhhh korang ni..ammi seletep mulut tu karang baru tau.


Khilfi kata dia nak ambik gambar... ini je gambar yg dia dapat.  
Ingatkan dia ambiklah gambar kitorang tengah makan ke hapa.


Settle sarapan geraklah kitorang ke Pasar Tani tu.  

Ehhhh ternampak pulak anak angkat mama ammi.  Abg Man jam ni.


Masa dia muda-muda dulu..berbasikal racing je.  Itu je harta yg dia ada.  Niaga pun hanya dengan satu meja kecik kat depan Panggung Wayang lama kat Seremban.  Sekarang alhamdulillah... rumah ntah dah berapa bijik dah dia ada.  Semua anak lelaki dia ikut jejak dia...ada kemahiran baiki jam.

Ammi pun apa lagi... tukar tali jam terus.


Masa memula bagi dia jam ni dia cakap

Abg Man:  Beli baru jelah Sheila...jam local ni.
Ammi:  Ehhhhhh kita beli mahal tau.
Abg Man:  Ko kena tipu.
Ammi:  Betul ke?? (seriuslah ammi percaya kata tengah bercakap dengan doctor jam)
Abg Man:  hahahahha ko luruslah Shila.  Tengok jarum dah tau ni ori.

Legaaaaa wei.  Walaupun cuma 200++ je harga masa beli, tapi itulah hadiah untuk diri sendiri.  

Ammi tetap pilih tali merah.  
Tali ni Abg Man charge ammi cuma RM30 je.  Haritu ammi ada gak survey kat kedai kat area KM Plaza Seremban..org tu kata RM80-100.  Ammi hold le dulu.  Rasa mcm baik beli jam baru kalau dah tali je mcm tu punya harga.

Thanks Abg Man kira ngan kita harga adik-beradik.




Sambil menunggu Abg Man tukar tali dan betulkan  balik jarum yang terkeluar dari landasan moh le kita duduk2 dulu.  Panas wei.

Tukang pegang barang ni makin lama makin menembun ammi tengok.


3 generasi.  Tapi kenapa yang ditengah tu aje yg ada lesung batu pipit?

10 comments:

  1. Eh eh..dah sampai dia kat situ..hehhe...x kena selera ammi eh makan kat situ...

    ReplyDelete
  2. bestnya, jauh bebeno sarapan sampai situ, dek penangan nak pi pasar tani tanjong ipoh ye...

    hehehe di ambiil nya gambar sawah je, bukan gambar makan-makan, dah dia rasa yang cantik tu sawah padi tu hehehe

    mesti banyak yang di borong kt psr tani tuh kan...

    ReplyDelete
  3. sesekali jejalan jauh seronok juga kan. layan tengok tempat org

    ReplyDelete
  4. Murah tu dia kira.. RM30 je..
    Bila sesekali nak makan di tempat yang jauh tak berjaya ye Ammi.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. Tak nampak pun hasil tangkapannya ammi :D

    ReplyDelete
  6. yg tgh tu genetik bapak lebih kuatt.. gituu

    ReplyDelete
  7. jauh sarapan tu. orang dekat ni pun xpergi sarapan situ. biasa lalu je :)

    ReplyDelete
  8. hah terkejut mak ye jauh breakfast hehe

    ReplyDelete
  9. Sellers sarapan Sambil tgk kehijauan

    ReplyDelete