Training in progress

Sekarang ni ammi tengah train anak-anak untuk lipat kain.  Apa hal kan asyik ammi je melipat sorang-sorang.  

Dulu tugas dorang adalah terbalikkan kain.  Ammi tinggal lipat je.  Tapi sekarang kita upgrade tugas sedia ada, anak-anak kena terbalikkan, lipat dan simpan dalam almari.  Masa susun dalam almari kalau kain tu tak cantik berdiri sila keluarkan balik.  

At least ammi tak se"kejam" muma tau.  Dulu masa ammi kekecik kalau susun baju dalam almari senget2 je muma takde suruh turunkan kain susun semula.  Muma punggah je semua ke bawah, lipat balik dan susun balik.  Baru ada akal.  Nangislah ko lipat balik kain baju tu.


Ini anak tudung ammi.  

Yang merah & hijau Kyra yang lipat.
Yang  biru Khilfi yang lipat.  

Menganga je anak tudung ammi tu abang.

Tang Khilfi pusingkan seluar dalam masa nak melipat tu kelakar.  10x dia pusing nak cari camna dia nak gulung.  Rasanya lepas ni nak videokan cara dia lepat spender.  Kelakar kot.

12 comments:

  1. heheheh cantik kakak lipat, tak lama lg khilfi pun boleh lipat cantik... si aiyan bila ajar lipat baju mesti sampai nangi2, sudahnya suh lipat spende dia je

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni khilfi kalau lipat spende yg nangis sbb 10x dia pusing nak cari tempat masuk kaki. dia kata sama je semua

      Delete
  2. Salam. Kerja melipat kain perlu kesabaran dan ketelitian. Ini SOP mak saya yg sangat teliti dalam kerja2 dia. Kalau dia susun baju dan kain,macam robot buat. Seragam. Tapi hal ni tak jadi pd saya.Asal kemas sudah. Baguslah gotong royong anak beranak begitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu ammi ajar anak2 lipat kain so that they know kepayahan melipat kain. takdelah sedap je pakai baju masuk mesin. dia ingat ada mesin yg lipat kain.

      Delete
  3. bagus ammi ajar anak2 melipat baju. insyaAllah kelak dorang buleh bantu pasangan masing2 plak bila berumahtangga. sikit sebanyak ammi pun buleh mintak tolong dorang kan..

    ReplyDelete
  4. bagosnya train ank lipat kain,.
    blh jgk nt nk ajr ank sy.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajo jgn tak ajo. at least anak tu dah besar sikit mama dia dah boleh relax bab2 melipat ni

      Delete
  5. SA paling x suka lipat baju..x tau la kenapa selalu gantung je...

    ReplyDelete
  6. pelan2 belajar. lama2 cantik la. aku dah leh lepas tangan dah bab basuh baju, sidai, lipat baju ni. Dua2 aku train dah. ha ha ha... tapi bebel tetap bebel, tak kemas la, lambat la..

    ReplyDelete
  7. Okaylah tu ammi. training awal sikit senang pandai buat kerja :)

    ReplyDelete
  8. Sha pun dah mula suruh Amani melipat..

    ReplyDelete