Doa Keluar Rumah

Hari Sabtu, Abah balik dari duduk2 santai dengan teman-teman sebayanya, Abah kata ada konkrit jatuh atas kereta di laluan yang biasa kitorang lalu.  Berderau terus darah ammi.

Ammi:  Ya Allah.  Orang dalam kereta camna?
Abah:  Dengarnya hidup.
Ammi:  Alhamdulillah..

Terasa gigil lutut ammi.  Membayangkan trauma apa yang harus orang itu lalui selain dari damages yang memang dah total lost itu...

Kemudian mulalah masuk message di macam-macam group tentang berita ini.  Especially group kejiranan ammi.  Yelah memang itu laluan harian kami.  Tak ke seriau??  Jalan sempit memang terpaksa hadap lalu bawah tapak binaan sebab kalau tutup jalan alamatnya jam sampai ke mana ntah.  


(Gambar ihsan dari Berita Harian Online)

Allah masih sayangkan pemandu itu.  Mujur juga hanya dia sorang di dalam kereta.


Semoga kita semua berada dibawah lindunganNya. 


Dengan nama Allah, aku berserah diri kepadaNya, dan tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolonganNya.




14 comments:

  1. Ya, ngeri tengok news pasal ni. Moga kita semua dilindungi-Nya sentiasa aamiin.

    ReplyDelete
  2. benda2 camni mmg xdijangka..
    ikotkan mmg tkot nk keluar umh.. drive kete.. tp terpksa jgk keluar pegi keje..
    berserah je la.. mtk perlindungan dr Allah SWT..
    sy biasa bc ayat kursi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah kan.. bila Allah kata Kun Fayakun siapa kita nak menolak

      Delete
  3. masa baca tu memang ngeri lah kak oi, laluan dana ke pejabat setiap hari pun kene lalu jambatan@hiway macamtu kak, panjang jugak lah laluannya lepas susur setiawangsa tu sampai ke keramat... memang ngeri, doa dalam hati jelah moga Allah lindungi... ngeri betul bila memikirkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..ammi lalu area situ hari Ahad sebab nak lunch kat Setiawangsa..memang sepanjang jalan tu ada construction atas kepala

      Delete
  4. Allahuakbar...memang tengok berita ngeri..ingat memang tak hidup orangnya, tapi kuasa ALlah, panjang umurnya... moga dia baik-baik aja...

    ReplyDelete
  5. seriau baca berita ni. mesti orang tu fobia. jgn kata dia..kita yang baca berita & tengok gambar ni pun fobia. Moga kita sentiasa dilindungi-NYA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita yg dengar pun gigil lutut sampai termimpi2..inikan pulak yg sendiri mengalami. mmg tak boleh nak bayangkan

      Delete
  6. Ya Allah...seriau tengok. Semoga semuanya selamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaminnn..semoga kakak tu selamat mental dan emosinya

      Delete
  7. Menakutkan la...sana- sini tengah construction kan..denagn buat MRT lagi...scary la

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..itulah nasib kita pencari rezeki dia bandar metropolitan. atas kepala semua construction

      Delete