Berkerak

Dah lama rasanya ammi tak mandikan anak-anak.

Yang sikecik ni pun sama gak.  Malu katanya.  Lepas tu dia lagi suka mandi dengan abangnya atau mandi sendiri sebab bila mandi sorang bolehlah dia nak berlama-lama main sabun, main air, tutup sinki itu ini..

Dijadikan cerita haritu dia tak berbaju kat rumah..pastu duduk mendepakan tangan dia.  Ammi perasan ada benda hitam kat ketiak..sebab dia ni kan cerah sikit warnanya compared with abang & kakak.

Ammi tengok bebetul...kerak rupanya uoolllssss.  Nampak nau sabun cepat habis tapi badan tak bersih.



Terus je ammi ammi wet tissue..lap2 celah ketiak, belakang telinga dia bagai.  Dia mengaduh-aduh gak sakit..tapi ada ammi kisah???

Confirm...inilah penangannya bila mandi sendiri!!

Pesanan penaja:  Ibu-ibu, ayah-ayah diluar sana janganlah malas macam ammi ni...periksalah ketiak, celah telinga anak-anak anda selalu.  


11 comments:

  1. Kakak dania tu walau dah besar pun SA check gak semua kat telinga..ketiak memang SA ajar bersihkan betul2 tak nak berbau badan...anak- naak kan..diorang seronok mandi and tak fikir mandi bersih ke tak..seronok main sabun

    ReplyDelete
  2. memang kena bebel bebudak ni...sama je la kita

    ReplyDelete
  3. Saya memang check selalu, bila ada hitam2, memang tenyeh dengan wet tissue jugak hahaha

    ReplyDelete
  4. Kadang-kadang anak-anak kecil tak suka berus gigi. Mandi ala-ala kerbau, sudah. Bila kita minta nak tengok gigi, cepat-cepat masuk bilik air semula untuk berus.

    ReplyDelete
  5. bdk2 mandi sdiri suka main air lama2

    ReplyDelete
  6. ya ampun boleh ek jadi gitu sampai berkerak..hahaha..lucu betul lah...

    ReplyDelete
  7. aida masih lagi mandi kan Ijat selang 3-4 hari.
    takut berkerak gini la :)
    tapi tu la, dia da segan kot bila aida gosok-gosok badan dia.
    dia jadik penggeli, sikit2 nak ketawa :) ha ha ha ha ha...

    ReplyDelete
  8. Jadi macam anak saudara zumal la, sampai berkerak sebab adik duk biar dia mandi sendiri

    ReplyDelete
  9. budak2 biasalah..kak ammi..mandi x bersungguh hahaaa..

    ReplyDelete
  10. Memang sesekali kena mandikan anak-anak nie, kalau tak.. gitulah jadinya..

    ReplyDelete