Kenangan Pre-Dip

Haritu kawan ammi whatsapp ammi tanya kot-kotlah ammi masih ingat subject apa yang kita belajar masa Pre-Diploma kat ITM dulu.   Kawan ammi ni lecturer English kat UTM.  Dia nak propose subjects untuk new course yg UTM nak offer.

Adalah 2-3 subjects yang masih ingat...selebihnya kelaut dalam perginya. Tak ingat langsung.

Pastu ammi pun carilah kat file sijil-sijil ammi kot-kot ada nama specific each subject yang dibelajar..eh ada lagi rupanya simpan slip result ni.  Tapi result tu cuma tulis in general.  Takde specific for each subject yg ammi belajar.

Masa zaman ni result tak boleh nak check online...tunggulah slip ni sampai ke rumah melalui pos.  Menggigil uolllss..kalau gagal pre-dip maknanya tiada harapanlah nak sambung buat Diploma course ammi ni.  Yakin untuk lulus tu ada sebab ntahlah...memang yakinlah.  Tapi berdebarlah juga.

Alhamdulillah lulus.


Gitu je keputusannya.  Tapi gemuruh berdebar dia lain macam masa nak buka sampul.

Ammi masuk ITM May 1997.  Dah 23 tahun ammi simpan slip ni.


16 comments:

  1. dana masuk uitm 2000 masa tu logo dah tukar yang warna ungu tu ammi,
    dana dulu dip pengurusan pejabat, OM114 . setiausaha excecutive panggilannya... masa tahun dana masuk 2000 tu dah takde kemasukan baru sains setiausaha...

    tapi dana dulu takde pre dip untuk diploma ni kak...

    ReplyDelete
  2. Samalah course kita Dana..
    Masa zaman ammi, kat Shah Alam cuma ada exec sec je.. yg sains setiausa biasa ni kat pahang.

    untunglah takde pre-dip ni. pre dip seronok sebenarnya sebab dia bagi intensive english kaw-kaw (tu yg ada kawan lepas dip terus buat TESL). tp kalau gagal maknanya gagallah segala-gala.

    ReplyDelete
  3. kerja sekarang sama dgn bidang ka? hehe sy totally lari bidang. belajar bisnes tapi kerja bahagian udang2 n now masuk bidang pendidikan pula hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kerja dibidang yang sama tetapi lebih luas

      Delete
  4. jom join giveaway saya https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/12/digital-arts-giveaway.html

    ReplyDelete
  5. Kampus pilah masih ada pre dip, nama jolokan baru untuk pre dip adalah MDAB, mengubah destini anak bangsa hehe

    ReplyDelete
  6. awat setiap kali nk komen die bawak ke page lain...ayooo
    ha kenangan masa belajar berdebar bila nk kne chech result

    ReplyDelete
  7. Amie nyer blog ni ada banyak pop up page lain...maybe amie x notice kot...wah..lama simpan sli tu erk..kenangan kan...

    ReplyDelete
  8. Wah! campak belakang sangat nih!
    Sentimental value.

    ReplyDelete
    Replies
    1. arwah ayah ammi selalu cakap "OLD IS GOLD"

      Delete
  9. menunggu slip ini yang berdebar..

    ReplyDelete
  10. Saya pun masuk pre dip juga tapi zaman UiTM dah. result pun tengok online. simpan tu ammi result tu. kenangan sangat.

    ReplyDelete