Penampau

Adab ni perkara yang tidak boleh dijual beli.  

Apa yang anak kita buat adalah cerminan kita.  Kalau dia suka meninggi suara mungkin sebab dia biasa dengar parentsnya tinggikan suara.  

Kalau anak tu suka marah-marah mungkin sebab parentsnya juga yang suka marah-marah dirumah.

Tapi adakalanya parents ok je kat rumah...tapi anak tu yang tersalah berkawan.


Adik ipar ammi pernah cakap.. Penampar abah tu yang buatkan Apis jadi doktor harini.


11 comments:

  1. anak sulung saya pun kuat jerkah adik adiknya... kenan mama masa dia kecik dulu. adoii...kesian anak anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak ammi pun. Ammi beriya marah bila dorang cakap tinggi suara lupa plak itulah cerminan ammi huhu

      Delete
  2. Betul. Pengaruh keluarga boleh jadi. Pengaruh luar pun boleh jadi juga. Sebenarnya berbalik pada diri sendiri. Patut boleh beza mana elok Dan mana tidak Namun sayangnya yang sering dipilih yang mengecewakan.

    ReplyDelete
  3. orang sekarang takut nak pukul anak, takut anak depress..entahlah..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pukul unnecessarily mmglah depress. Tp kalau mmg dah salah, cakap mulut tak dgr cakap tangan mungkin membantu haha

      Delete
  4. Assalam kak ammi, akak terpilih dalam pencipta perenggan kreatif kat blog saya tu. :)

    https://www.syaznirahim.com/2021/02/pencipta-perenggan-kreatif-di-hati.html

    Nanti whatsappkan details untuk hadiah ke 0192984616 ya :)

    ReplyDelete
  5. zaman sekarang dah tak sama dengan dulu. huhu

    ReplyDelete
  6. Kan...zaman dulu ngan zaman sekarang memang lain...pernah gak kena penampau jepun gan cikgu matematik..dah mati kot cikgu tu..cikgu cina..masa tu SA darjah 4 kalau x salah

    ReplyDelete